Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 28. 14:18

Elemzők szerint ablakon kidobott pénz lenne egy újabb hitel a Hynixnek

A Hynix Semiconductor hitelezői újabb 1,7 milliárd dollár adósságot cserélnének tőkerészre és átütemeznék a vállalat fennmaradó adósságát annak érdekében, hogy életben tartsák a céget, de elemzők és befektetők szerint ez csupán idő- és pénzpocsékolás.

A Hynix Semiconductor hitelezői újabb 1,7 milliárd dollár adósságot cserélnének tőkerészre és átütemeznék a vállalat fennmaradó adósságát annak érdekében, hogy életben tartsák a céget, de elemzők és befektetők szerint ez csupán idő- és pénzpocsékolás.

Az ügylet kritizálói szerint hosszú távon továbbra sem megoldott a Hynix működése. "Ezek a módszerek csak tüneti kezelést nyújtanak a Hynix betegségére" -- mondta Jeon Woo Jong, az SK Securities elemzője. "A Hynixnek pénzre van szüksége, hogy fejlessze gyártókapacitását és gyártástechnológiáját."

A memóriagyártóknak minden évben komoly milliárdokat kell befektetniük annak érdekében, hogy lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel és adott mennyiségű nyersanyagból egyre több chipet tudjanak előállítani. Ezt bizonyítja, hogy jelenleg az a Samsung Electonics az egyetlen nyereséges memóriagyártó, amelynek tőkeberuházási kerete lényegesen nagyobb a versenytársaknál. A Hynix tavalyi tőkeberuházási kerete alig 10 százaléka volt a Samsungénak.

A Hnix hitelezői júniusban közel 3 billió won adósságot cseréltek tőkerészre és így 67 százalékos részesedést szereztek a cégben. A hitelező bankok akkor azt közölték, hogy több kölcsönt már nem nyújtanak a cégnek. Hwang Hak Joong, a Hynix legnagyobb hitelezőjének számító Korea Exchange Bank kreditosztályának vezetője szerint a bank nem változtatott az álláspontján.

A második negyedévben a Hynix 418 milliárd won veszteséget ért el, ugyanis a memóriachipek eladási ára a gyártási költségek alá csökkent. A memóriaeladások tavaly 60 százalékkal csökkentek, ugyanis a PC-piac jelentősen visszaesett és a memóriapiacon túlkínálat alakult ki.

A 128 Mbites SDRAM azonnali ára tegnap 1,73 dollárra csökkent. Elemzők szerint a Hynixnek legalább 2 dollárért kellene adni ezeket a chipeket ahhoz, hogy fedezze a működési költségeit és 3 dolláros árat kellene kiharcolni a nyereség eléréséhez.

"Amíg a memóriachipek ára nem esik 2 dollár alá, a vállalat képes a fennmaradásra" -- mondta Jay Kim, a Good Morning Shinhan Securities elemzője. "Azonban a cég versenyelőnye napról napra csökken."

A veszteséges működés lehet az a tényező, ami miatt a Hynix hitelezői végül a cég eladása mellett dönthetnek. A Hynix igazgatótanácsa korábban már megvétózta, hogy a céget az amerikai Micron Technologynak adják el, noha a hitelezők rábólintottak a 3,4 milliárd dolláros ajánlatra. A Micron azonban azóta sem tett le a Hynix felvásárlásáról.

"Ha a Micron hosszú távon gondolkodik, valószínűleg újabb ajánlatot tesz" -- mondta Michael Reed, a Franklin Templeton Investment Co. szakértője. "Azonban a Hynix most lényegesen gyengébb alkupozícióban van, mint akkor és nehezen találna másik vevőt."

Sean Mahoney, a Micron szóvivője elmondta, hogy a vállalatot egyelőre nem kereste meg a Hynix a felvásárlással kapcsolatban. Steve Appleton, a Micron vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a vállalat ismét ajánlatot tesz a Hynixnek, ha az érdekei úgy kívánják. Azonban az esetleges felvásárlás kivitelezésében gondot jelenthet, hogy március óta a Micron részvényárfolyama 43 százalékkal csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról