:

Szerző: Barna József

2002. augusztus 28. 09:40

A HP negyedéves eredményei a várakozásoknak megfelelően alakultak

[CNET, WSJ] A Hewlett-Packard tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit, melyek a Compaq felvásárlása óta először tükrözték a két vállalat összevont teljesítményét. Az eredmények megfeleltek az elemzők várakozásainak, és a cég egyben megerősítette negyedik pénzügyi negyedéves bevétel- és profitelőrejelzését, valamint hangsúlyozta, hogy ütemterv szerint halad az integrációval.

[CNET, WSJ] A Hewlett-Packard tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit, melyek a Compaq felvásárlása óta először tükrözték a két vállalat összevont teljesítményét. Az eredmények megfeleltek az elemzők várakozásainak, és a cég egyben megerősítette negyedik pénzügyi negyedéves bevétel- és profitelőrejelzését, valamint hangsúlyozta, hogy ütemterv szerint halad az integrációval.

A július 31-én véget ért negyedévben a HP 2,03 milliárd dolláros, részvényenként 67 centes nettó veszteséget ért el a közel 3 milliárd dolláros átszervezési és akvizíciós költségeket is számolva. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a két vállalat eredménye 116 millió dollár, részvényenként 4 cent veszteség lett volna.

A fenti költségeket nem számítva a cég nyeresége 420 millió dollárra, részvényenként 14 centre rúgott, ami megfelel a Thomson Financial/First Call által megkérdezett elemzők várakozásainak. Tavaly az egyesült vállalat a költségeket nem számítva 320 millió dolláros, részvényenként 11 centes profitot realizált volna.

A cég árbevétele 16,5 milliárd dollár volt a negyedévben, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 18,6 milliárd dolláros bevételével és az elemzők 16,8 milliárd dolláros várakozásával. A vártnál gyengébb forgalom hátterében a vállalat PC és vállalati divíziójának gyengébb szereplése áll.

Noha korábban számos elemző szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági és iparági környezetben a HP sikeresen integrálhatja a Compaqot, bíztató jel, hogy a cég megerősítette a negyedik pénzügyi negyedévre vonatkozó előrejelzéseit. A vállalat a jelenlegi negyedévre 17,4 milliárd dolláros árbevétel mellett, a költségeket nem számítva, 22 centes nyereségre számít. A HP egyben azt is közölte, hogy az október 31-én véget érő pénzügyi évre előirányzott 500 millió dolláros megtakarítással ütemterv szerint halad, ahogy addigra a tervek szerint befejeződik az előirányzott, 10 000 alkalmazottat érintő elbocsátás is.

Ugyanakkor az elemzőket meglepte a személyi és vállalati számítógépek divíziók vártnál gyengébb szereplése. Az otthoni felhasználóknak, vállalatoknak szánt PC-ket és munkaállomásokat forgalmazó personal systems üzletág árbevétele 4,8 milliárd dollár volt, ami 18%-kal alacsonyabb az előző negyedéves forgalomnál. Míg a szervereket, alkalmazásokat és tárolási eszközöket értékesítő vállalati üzletág bevétele 3,8 milliárd dollárra rúgott, ami 22%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi hasonló időszak és 8%-kal az előző negyedév bevételénél.

Korábban a HP úgy nyilatkozott, hogy éppen e két üzletág teljesítményét javíthatja majd kiemelkedően a Compaq-ügylet, ám az első eredményeket az elemzők katasztrofálisnak nevezték. Carly Fiorina elnök-vezérigazgató azonban az egyes divíziók gyengébb eredményét az elsősorban Európában jellemző visszafogott vállalati költési hajlandóság számlájára írta.

A cég koronaékszerének számító nyomtatási és képalkotási üzletág, amelyet nem befolyásolt a Compaq felvásárlása, ugyanakkor továbbra is jól szerepelt. A divízió árbevétele 4,7 milliárd dollárt tett ki, ami 10%-kal múlja felül az egy évvel korábbi hasonló időszak bevételét.

A cég papírjai tegnap 64 centtel alacsonyabban, 14,21 dolláron zárták a kereskedést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.