Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 27. 17:18

Egy feltörekvő böngésző: Mozilla 1.1

Csaknem három hónappal a Mozilla 1.0 kiadása

MozillaCsaknem három hónappal a Mozilla 1.0 kiadása után megjelent a nyílt forráskódú böngészőprogram-csomag újabb stabil verziója. A tervek szerint az 1.0-ás sorozat még folytatódott volna, ám most mégis úgy tűnik, hogy a friss verzióval végleg lezárult az első széria, sőt a program fejlesztői már az 1.1beta esetében is úgy gondolták, hogy érdemesebb azt használni, mint az 1.0-át. A nyár elején megjelent első verzió fogadtatása alapvetően pozitív volt, de egyes vélemények szerint a szoftver akkor még nem érett meg a kiadásra, hiszen a Mozilla nyilvános hibaadatbázisában ezrével voltak (és vannak is) kisebb-nagyobb ki nem javított hibák. A MozillaQuest magazin hírei szerint az AOL-Time Warner Netscape divíziója sürgette leginkább a Mozilla 1.0 minél korábbi megjelenését, hogy arra alapozva kiadhassa a Netscape hetes verzióját.

A friss Mozilla újdonságai közé tartozik a letöltéskezelő, Windows alatt az alapértelmezett böngészőként való beállítás lehetősége, a Linux alatti teljes képernyős üzemmód, és páratlan új funkció az aktuális kijelölés forráskódjának megjelenítése. A további újdonságokról a kiadáshoz fűzött megjegyzésekben olvashatunk.

Az angol verzió megjelenésével szinkronban jelent meg a Magyar Mozilla Projekt jóvoltából a friss magyar nyelvi csomag is, amit a mozilla.fsf.hu-ról tölthetünk le. A Mozilla 1.1 forráskódja, valamint a különféle rendszerekhez (Windows, Mac OS, Linux) előre fordított bináris csomagok a mozilla.org-ról tölthetőek le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról