:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 27. 14:27

Kilenc százalékkal bővül idén a PDA-piac

A Strategy Analytics felmérése szerint egyre nő az eladott kéziszámítógépek száma, a piackutató cég szerint 2002-ben 9 százalékkal több PDA talál gazdára, mint tavaly.

A Strategy Analytics felmérése szerint egyre nő az eladott kéziszámítógépek száma, a piackutató cég szerint 2002-ben 9 százalékkal több PDA talál gazdára, mint tavaly.

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott előrejelzés szerint az eladott gépek száma enyhén emelkedni fog, míg a Pocket PC operációs rendszert futtató eszközök növekedő népszerűsége azt eredményezi, hogy a PDA-piac értéke is nő, azonban a gyártóknak egyre csökkenő haszonnal kell majd szembesülniük: a Strategy Anaytics felmérése szerint 2001-hez képest idén 20 százalékkal csökken a gyártók nyeresége.

"A PDA-piacra számos agresszívan terjeszkedő gyártó tört be, amelyek a PC-világban megszokott minimális haszonnal dolgoznak" -- mondta Chris Ambrosio, a Strategy Analytics elemzője. "Ennek eredményeképp az összes gyártóra nagy nyomás nehezedik majd és új vásárlókat kell felkutatni. Bár a nagyvállalatok egyelőre még nem alkalmaznak tömeges mennyiségben kéziszámítógépeket, már látszik a fény az alagút végén" -- fogalmazott Ambrisio.

A jelentés kitér arra is, hogy a kéziszámítógépeket vásároló vállalatok számára maga a készülék csupán egy megoldás része. "A vállalati felhasználók úgy tekintenek a tenyérgépekre, mint hozzáférési eszközökre" -- mondta David Kerr, a Strategy Anaytics vezeték nélküli rendszerekkel foglalkozó részlegének alelnöke. "A HP és a Toshiba sikereket ért el ebben a szektorban, ugyanis komplett megoldásokat tudtak szállítani, amelyben a PDA egy többféle hardverből, szoftverből és szolgáltatásból álló vezeték nélküli rendszer része. Ezek a gyártók WLAN és WiFi képességeket is integrálnak gépeikbe, hogy azok minél népszerűbbek legyenek ezen a zsúfolt piacon."

A Strategy Anaytics szerint 2007-re a mobiltelefonnal integrált kéziszámítógépek az eladások 59 százalékát tesziki majd ki. A WiFi (802.11) előretörése várhatóan háttérbe szorítja majd a Bluetooth-t, az SA szerint 2007-re a PDA-k csupán kevesebb, mint harmada rendelkezik Bluetooth adóvevővel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.