Szerző: Barna József

2002. augusztus 26. 16:59

A tajvani félvezetőgyártók árkedvezményeket nyújtanak egyes ügyfeleiknek

[EBN] A kereslet enyhülése miatt a tajvani szerződéses félvezetőgyártók egyes ügyfeleiknek mennyiségi árengedményeket nyújtanak -- közölték ipari források.

[EBN] A kereslet enyhülése miatt a tajvani szerződéses félvezetőgyártók egyes ügyfeleiknek mennyiségi árengedményeket nyújtanak -- közölték ipari források.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) 5-10%-os árengedményt nyújt egyes megrendelőinek a 0,25-0,5 mikronos gyártástechnológiákkal kapcsolatban, jelentették a gyártókhoz közel álló források. A TSMC kiemelt ügyfelei között található a VIA Technologies és a Realtek Semiconductor, míg a UMC kedvezményezettjei között van a Mediatek Technology és a Novatek Microelectronics.

"Hallottunk arról, hogy a gyártási kapacitással nem rendelkező (fabless) cégek az utóbbi időben árengedményeket említettek" -- mondta Arthur Hsieh, az ABN AMRO tajpeji elemzője. "Van benne ráció, mivel a félvezetőkereslet nem túl erős az utóbbi időkben és a karácsonyi szezon közeledte egyelőre még messze nem érezhető."

Hsieh megjegyzését megerősítette George Wu, a Peregrine Securities elemzője is. "A TSMC és a UMC árengedményeket nyújtanak azoknak a megrendelőknek, amelyek egy bizonyos szintre növelték megrendeléseiket" -- mondta Wu, aki hozzátette, hogy a két cég rendszeresen nyújt ilyen árengedményeket, amikor a piac gyenge és azt remélik, hogy ki tudják használni gyártási kapacitásaikat.

Sem a TSMC, sem a UMC nem volt hajlandó kommentálni az árengedmények kérdését, arra hivatkozva, hogy nem tesznek megjegyzéseket az ügyfelek áraival kapcsolatban.

A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója nehéz helyzetbe került az utóbbi időkben, mivel a PC-piac továbbra is gyenge és a fogyasztói elektronikai szektor is lanyhult némileg. Morris Chang, a TSMC elnöke júliusban figyelmeztetést tett közzé, hogy a cég átlagos eladási árai 5%-kal fognak csökkenni a harmadik negyedévben, míg a kapacitáskihasználtsági arány 70-75% közé csökken, szemben a második negyedéves 85%-kal.

Az ING Baring Securities szerint a TSMC kapacitáskihasználtsági aránya 71%-ra fog csökkenni a harmadik negyedévben, míg az UMC-é 69%-ra esik vissza.

Chang megjegyzései azután történtek, hogy az NVIDIA (a TSMC három legnagyobb ügyfeleinek egyike) az első negyedéves havi 40 ezer 8"-os waferről havi 25 ezerre csökkentette megrendeléseit.

A szerződéses félvezetőgyártók ügyfeleinek nyújtott árengedmények nem feltétlenül jelentenek jó hírt az OEM-gyártóknak, mivel a körülmények továbbra is nehezek maradnak. "Nem lesz könnyű továbbadni a megtakarításokat a vásárlóknak" -- mondta Frank Jeng, a VIA Technologies marketing igazgatója. "Mindenki számára kritikus időket élünk a termékek árait és a nyereséghányadokat illetően."

Az elemzők szerint sem lesz könnyű dolguk az OEM-gyártóknak rávenni a beszállítókat arra, hogy osszák meg az árkedvezményeket, ez többnyire az adott terméken és piacon múlik majd. "A PC-k, a fogyasztói elektronikai termékek és a LAN eszközök árai rendkívül mélyre süllyedtek" -- mondta Barro Liao, a Prudential Securities Investment Trust elemzője. "Még ha sikerül is rábeszélni a beszállítókat az engedmények részleges átengedésére, akkor is igen alacsony lesz a megtakarított költség."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról