Szerző: Barna József

2002. augusztus 26. 08:58

Két tajvani memóriagyártó csökkentette éves forgalomelőrejelzéseit

[EBN] A tajvani ProMos Technologies Inc. és a Mosel-Vitelic Inc. lejjebb szállította 2002-es forgalomelőrejelzéseit, mivel a nehéz időket átélő memóriachip-piacon továbbra sem jelentkeznek a fellendülésre utaló jelek.

[EBN] A tajvani ProMos Technologies Inc. és a Mosel-Vitelic Inc. lejjebb szállította 2002-es forgalomelőrejelzéseit, mivel a nehéz időket átélő memóriachip-piacon továbbra sem jelentkeznek a fellendülésre utaló jelek.

A Mosel-Vitelic 39%-kal 365,9 millió dollárra csökkentette forgalomcélkitűzését, míg a várható veszteség 172,6 millió dollár, szemben a korábban várt 60,5 millió dollárral. A ProMos (a Mosel-Vitelic és a német Infineon Technologies közös vállalata) bejelentette, hogy 28%-kal 608,8 millió dollárra csökkenti forgalombecslését, míg a várható adózás előtti nyereség 96%-kal 5,7 millió dollárra csökken.

A második negyedévben a gyenge PC-kereslet azt jelentette, hogy a memóriaárak alacsonyak maradtak. Most egyre több elemző számít arra, hogy a karácsonyi bevásárlási szezon gyengébb lesz az ipari vezetők és a szakértők által reméltnél, ez pedig azt jelenti, hogy a memóriaárak az év hátralévő részében is alacsonyak maradnak.

A konzervatív kilátások arra késztették a (szintén tajvani) Powerchip Semiconductor Corp.-t és a Nanya Technology Corp.-t, hogy szintén csökkentsék 2002-es forgalom- és nyereségelőrejelzéseiket.

A helyi piacelemzők szerint Tajvan első négy memóriagyártója 309,45 millió dolláros veszteséget ért el az első félévben. Az első helyen álló Macronix International Co. Ltd. vesztesége egymagában 212,55 millió dollár volt.

A Macronix arra számít, hogy éves vesztesége 300 millió dollár körül lesz, mivel a cég előrejelzései szerint a piac a második félévben is enyhe marad.

A Winbond Electronics Corp. 59 millió dolláros veszteséget realizált az első félévben, míg a forgalom 467,73 millió dollár volt. Bár a tajvani DRAM-gyártók közül e cég érte el a legjobb második negyedéves forgalmat, mégis veszteséges volt ez a negyedév, mivel magasak voltak cég működési költségei.

A Winbond óvatosan optimista a jelenlegi és a következő negyedévekkel kapcsolatban. A helyi intézményi befektetők arra számítanak, hogy a cég harmadik negyedéves forgalma a második negyedéves 227,94 millió dollárral egy szinten vagy annál magasabban lesz. E befektetők szerint a cég júliusi forgalma eléri a 79,93 millió dollárt, ami 41,62%-kal magasabb, mint a júniusi 60,39 millió dollár, és a cég immár nyereséget ér el.

A Winbond közölte, hogy a DDR DRAM chipek forgalma nőtt, és a jelenlegi negyedévben már ezek a chipek fogják kitenni a teljes termelés több mint 50%-át. A harmadik negyedév végére a cég át fog térni a 0,13 mikronos gyártástechnológiára, ettől a termelés 50%-os emelkedését várja a vállalat.

A Mosel-Vitelic Inc. becslései szerint az első féléves veszteség 44,41 millió dollár, míg a második negyedéves veszteség 94,73 millió dollár volt. A második negyedéves jelentős veszteség oka a felhalmozott készletek leírása volt: ez önmagában 50,33 millió dolláros tétel volt.

A Nanya Technology az első félévben 6,51 millió dolláros nyereséget ért el, miután az első negyedévet 41,44 millió dolláros nyereséggel, míg a második negyedévet 34,93 millió dolláros veszteséggel zárta a cég. A Nanya termelésének 65%-át adják a DDR DRAM chipek. A cég arra számít, hogy a júliusi forgalom 71,05 millió dollár lesz, ez 40%-os növekedés júniushoz képest, míg augusztusban még a júliusinál is magasabb eladásokra számít a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról