Szerző: Barna József

2002. augusztus 23. 13:40

A Via nyeresége 95%-kal esett vissza a második negyedévben

[Bloomberg] A Via Technologies közzétette második negyedéves eredményeit, a cég nettó nyeresége 95%-kal, a forgalom több mint egyharmaddal csökkent.

[Bloomberg] A Via Technologies közzétette második negyedéves eredményeit, a cég nettó nyeresége 95%-kal, a forgalom több mint egyharmaddal csökkent.

A világ második legnagyobb lapkakészlet-gyártójának nettó nyeresége 1,3 millió dollár volt a második negyedévben, szemben az előző év hasonló időszakában elért 28,26 millió dollárral. A Bloomberg News által megkérdezett négy elemző átlagosan 3,5 millió dolláros nyereségre számított.

A cég már korábban bejelentette, hogy a negyedéves forgalom több mint egyharmaddal 147 millió dollárra esett vissza. A Via jelentősen csökkentette árait, miután az Intel növelte részesedését a Pentium 4 processzorral együttműködő chipkészletek piacán.

"El kell ismernünk azt, hogy az Intel helyzete a Pentium 4-gyel kapcsolatban nagyon erős" -- mondta Chen Wen-chi, a Via elnök-vezérigazgatója.

A Via közölte, hogy a lapkakészletek átlagos eladási ára 20-30% között csökkent a második negyedévben az első negyedévhez képest.

A tajvani Market Intelligence Center (MIC) szerint a VIA hamarosan elvesztheti a legnagyobb tajvani chipsetgyártóknak járó virtuális serleget, ugyanis ha az AMD piaci részesedése tovább csökken, valószínűleg a SiS eladásai felülmúlják a VIA-ét.

Az AMD az utóbbi negyedévek során folyamatosan vesztett piaci részesedéséből, mint ahogy az AMD processzorokhoz szánt chipkészletek legnagyobb szállítója, a VIA is. Eközben a hivatalos Intel-licenccel rendelkező SiS eladásai folyamatosan nőttek, a MIC szerint a két cég piaci részesedése egyaránt 20 százalék körül alakul, de egyelőre a VIA vezet.

Azonban ha az AMD a harmadik és a negyedik negyedév során nem tud új, vonzó termékekkel előállni és jelentősen növelni a piaci részesedését, a MIC szerint a VIA részesedése a chipkészletek piacán akár 15 százalék alá is eshet. Mint ismeretes, a vállalat Pentium 4 processzorokhoz szánt lapkakészletei nem rendelkeznek az Intel licencével, így a legnagyobb alaplapgyártók nem használják azokat termékeikben.

Eközben mind a SiS, mind pedig a VIA komoly nyomás alatt áll, hiszen a második félév során az Intel jelentősen csökkenteni fogja chipkészleteinek árát. Szakértők szerint az augusztusra és szeptemberre tervezett árcsökkentések mind a VIA, mind pedig a SiS üzletmenetére komoly hatással lehetnek.

A VIA szempontjából az Intel új, Socket478 kivitelű Celeron processzorai jelentik a legnagyobb fenyegetést, ugyanis a tajvani gyártó bevételeinek jelentős részét adják a "régi" Socket370 kivitelű Celeron és Pentium III processzorokkal kompatibilis chipkészletek, amelyek nyilvánvalóan nem működnek együtt az új Celeronokkal. Az AMD processzorokhoz szánt chipsetek piacán pedig egyre erőteljesebb vetélytársakkal kell szembenéznie a VIA-nak.

A Pentium 4 processzorokhoz szánt chipsetek piacán az Intel már nemcsak a legfelső és középkategóriás szegmensekben van jelen, hanem i845GL lapkakészlete révén az alsó árkategóriás is célba vette, ráadásul a hírek szerint az év második felében még egy új olcsó Intel chipkészlet, az 533 MHz-es front side buszt is támogató i845GV megjelenése is várható.

A Via és az Intel kölcsönösen beperelték egymást a Pentium 4-gyel kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt. Chen szerint a jogi viták még el fognak húzódni egy darabig.

"Nincs szükségünk az Intel licencére. Talán tőlünk kell licencelnie az Intelnek. Nem fogjuk könnyedén elfogadni az Intel feltételeit" -- mondta Chen.

A Via részvényárfolyama 2,50 tajvani dollárral (3,6%-kal) 68 tajvani dollárra esett a tőzsdei záráskor, mielőtt a cég közzétette második negyedéves eredményeit. A részvényárfolyam kevesebb mint felére esett vissza az idén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról