Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 23. 10:29

Nyereséges negyedévet zárt a Novell

Ron Foster
Ron Foster
[WSJ] A Novell tegnap tette közzé július 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat hosszú idő után végre nyereségesen tudott működni, ami elsősorban a NetWare operációs rendszer stabil eladásainak volt köszönhető.

A harmadik negyedévben a Novell nettó nyeresége 9,9 millió dollár, azaz részvényenként 3 cent volt, amely megfelel a májusi előrejelzésnek. Egy évvel korábban a cég 19,3 milliós veszteséget ért el, igaz, ebben szerepe volt egy átszervezésekkel kapcsolatos 30,4 millió dolláros egyszeri kiadásnak is.

A Novell forgalma a tavalyi harmadik negyedéves 249,1 millió dollárhoz képest 13 százalékkal 282,3 millió dollárra növekedett, ez felülmúlta a vállalat 274 milliós előrejelzését. A NetWare operációs rendszer eladásai az előző negyedévhez képest 2 százalékkal 89 millió dollárral nőttek, ezzel egy másfél éve tartó csökkenés ért véget. A tanácsadási üzletág forgalma viszont 2 százalékkal csökkent annak ellenére, hogy a Novell tavaly felvásárolta a Cambridge Technology Partners Inc. céget.

Ron Foster, a Novell pénzügyi vezérigazgatója biztatónak nevezte a NetWare-eladásokat, azonban óvatos volt a jelenleg tartó negyedévvel kapcsolatban, ugyanis szerinte a gazdasági körülmények különösen kedvezőtlenek.

A vállalat vezetői is felhívták a figyelmet a nehéz gazdasági körülményekre és elmondták, hogy a cég a jövőben erőteljesen csökkenteni kívánja költségeit. A Novell a negyedik negyedévre 10 millió dolláros, azaz mintegy 1 százalékos forgalomnövekedést vár, azonban a profit várhatóan csökkenni fog. Ennek az oka, hogy a nemrégiben 212 millió dollárért felvásárolt SilverStream veszteséges.

Az októberben záruló 2002-es pénzügyi negyedévre a Novell 1,13 milliárd dolláros forgalmat jelez előre, amely némileg magasabb a tavaly elért 1,04 milliárd dollárnál. Foster szerint a következő pénzügyi évben a bevételek tovább növekednek majd, de pontos részleteket nem árult el.

A Novell tavaly mintegy 1400 alkalmazottat bocsátott el, az idei harmadik negyedév során pedig 100 dolgozót küldött el a tanácsadó részlegtől, így a negyedév végére hozzávetőleg 6300 alkalmazottja volt. A SilverStream felvásárlásával azonban a létszám 450 fővel bővült.

A kedvező negyedéves eredmények hatására a cég részvényárfolyama az Island ECN elektronikus kereskedési rendszerben 22 százalékkal 2,56 dollárra növekedett. A vállalat papírjai a Nasdaq zárásakor 2,09 dolláron álltak -- 55 százalékkal alacsonyabban, mint az év elején.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról