Szerző: Ady Krisztián

2002. augusztus 22. 14:52

Az Oracle forráskódként is közzéteszi a fürtözött Linux-fájlrendszer technológiáját

[NetAktív] Az Oracle most első alkalommal forráskódként is közzétesz egy új technológiáját, a fürtözött Linux-fájlrendszert, megerősítve ezzel elkötelezettségét az olcsó, megbízható, nagyvállalati feladatok ellátására is alkalmas Linux platform mellett.

[NetAktív] Az Oracle most első alkalommal forráskódként is közzétesz egy új technológiáját, a fürtözött Linux-fájlrendszert, megerősítve ezzel elkötelezettségét az olcsó, megbízható, nagyvállalati feladatok ellátására is alkalmas Linux platform mellett.

A forráskód már most letölthető az Oracle online fejlesztői hálózatának, az Oracle Technology Network (OTN) webhelyéről. Az új fürtözött Linux-fájlrendszer fejlesztői verziója várhatóan leegyszerűsíti az Oracle9i Real Application Clusters rendszerek felhasználói számára a fürtözött adatbázisrendszerek kezelését és felügyeletét.

Az Oracle már sok éve szorosan együttműködik a Linux-közösséggel annak érdekében, hogy a Linuxot jól méretezhető, megbízható, nagyvállalati szintű adatbázisok működtetésére alkalmas platformmá tegye. A fürtözött fájlrendszer forráskódjának közzététele a nyílt forráskódú fejlesztői közösség számára újabb fontos lépés ebben az irányban.

Az IDC (International Data Corp.) piackutató cég szerint a Linux a leggyorsabban terjedő platform, és 2006-ra várhatóan 174%-kal nő piaca, elérve az 5,9 milliárd dollárt. Ez az előrejelzés, valamint az OTN-ről történő Linux-letöltések egyre nagyobb száma -- tavaly tizenkétszeresére nőtt az Oracle linuxos adatbázis-kezelő és alkalmazáskiszolgáló szoftverei letöltéseinek mértéke -- tanúsítja a Linux elterjedtségét a fejlesztők körében.

Az Oracle9i adatbázis-kezelő 2002 júniusában kibocsátott 2-es verziójának Linux-változatát megjelenése óta több mint 68 ezer példányban töltötték le. Látva az egyre növekvő igényt a termékek Linux-változata iránt, stratégiai jelentőségű fejlesztési iránnyá vált, hogy az összes termék kiválóan működjön a Linux platformon is.

"Az Oracle azáltal, hogy a GPL általános licencszerződés keretében közzéteszi fürtözött fájlrendszerének forráskódját, felgyorsítja a kulcsfontosságú nagyvállalati szintű fürtözési technológiák fejlesztését és a Linux kernelébe való beépítését. Ezzel elősegíti egy valóban nyílt megoldás kialakítását ezen a gyorsan fejlődő területen" -- jelentette ki Alan Cox, a Red Hat rendszermérnöke és kutatója.

Az Oracle új, az olcsó Linux platformon is elérhető fürtözött fájlrendszere segítségével az Oracle9i Real Application Clusters rendszerek felhasználói könnyen megoldhatják fájljaik fürtözött környezetben való kezelését. Az Oracle9i adatbázis-kezelő 2-es verziójában elérhető fájlrendszerrel a rendszeradminisztrátorok a szokásos szemantikát alkalmazhatják a nagy adatfájlok kezelésére és kiterjesztésére anélkül, hogy ez csorbítaná a rendszer nagyfokú rendelkezésre állását, megbízhatóságát vagy teljesítményét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról