:

Szerző: Ady Krisztián

2002. augusztus 22. 14:16

A DDR SDRAM memóriachipek szerződéses ára várhatóan 5%-kal emelkedni fog

[EBN] Egyes alkatrészek hiánya miatt a memóriagyártók várhatóan arra kényszerülnek, hogy 5%-kal felemeljék a DDR SDRAM termékek szerződéses árát, jelentette a DRAMeXchange.com, a memóriapiacot követő egyik legelismertebb webhely.

[EBN] Egyes alkatrészek hiánya miatt a memóriagyártók várhatóan arra kényszerülnek, hogy 5%-kal felemeljék a DDR SDRAM termékek szerződéses árát, jelentette a DRAMeXchange.com, a memóriapiacot követő egyik legelismertebb webhely.

Augusztus második felében a 128 megabites DDR SDRAM chipek szerződéses ára várhatóan 3,15-3,40 dollár között lesz, ez körülbelül 5%-kal magasabb a hónap első felénél, közölte a DRAMeXchange.com.

"Felméréseink azt mutatják, hogy a szerződéses ár valamelyest emelkedni fog egyes memóriagyártók esetében" -- jegyezte meg a DRAMeXchange.com. "Összességében a memóriagyártók szerint a DDR memóriák kínálata továbbra is szűkös marad, nehéz teljes egészében kielégíteni az OEM vevők DDR szükségleteit" -- áll a jelentésben.

"Méretük és termékkínálatuk miatt sok nagy DDR SDRAM gyártónak erős a tárgyalópozíciója az árakat és a mennyiségeket illetően" -- véli a DRAMeXchange.com. "Az erősebb gyártók -- mint például a Samsung -- jó helyzetben vannak ahhoz, hogy elérjék az 5%-os áremelkedést."

A gyártók azért emelik a DDR SDRAM árakat, mert "a DDR termelés még mindig alacsonyabb a várakozásoknál, mivel késlekedik a technológiaváltás" -- áll a jelentésben. "A globális DDR termelés júliusban az összes termelés kevesebb mint 40%-át tette ki. Ugyanakkor az SDRAM-ról DDR-re átállt PC modellek aránya 80% volt."

A 128 megabites, 266 MHz-es DDR SDRAM memóriachip szabad piaci átlagára jelenleg 3,32 dollár, a 256 megabites, 266 MHz-es DDR SDRAM chip-é 6,50 dollár. A 128 megabites, 133 MHz-es SDRAM memóriachip szabad piaci átlagára 1,75 dollár, a 256 megabites, 133 MHz-es SDRAM chip-é 3,30 dollár.

Az alábbi ábra a 128 megabites (8Mx16) 133 MHz-es SDRAM memóriachip árának alakulását mutatja az utóbbi egy évben. A piros vonal mutatja a napi átlagárat, a kék a heti átlagárat, míg a zöld a havi átlagárat.

Forrás: DRAMeXchange.com

A DRAMeXchange.com jelentés azt is kiemelte, hogy a 0,14 és 0,13 mikronos gyártástechnológiák kihozatala (yield) erősen befolyásolja, jelen esetben csökkenti az összes DRAM termelést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.