:

Szerző: Barna József

2002. augusztus 21. 14:07

Rekordnagyságú veszteséggel zárta második negyedévét a Deutsche Telekom

Helmut Sihler
Helmut Sihler
A legnagyobb európai telekommunikációs cég, a német Deutsche Telekom rekordnagyságú veszteséggel zárta legutóbbi negyedévét: a vállalat eredménye még a legpesszimistább előrejelzéseket is alulmúlta.

A Deutsche Telekom sorozatban a negyedik veszteséges negyedévén van túl. A cég a második negyedévben 2,09 milliárd eurós (2,04) milliárd dolláros veszteséget ért el, szemben a tavalyi második negyedévben realizált 9 millió eurós profittal. A DT forgalma 14,6 százalékkal 25,75 milliárd euróra növekedett.

A vállalat nemrégiben kinevezett ideiglenes vezérigazgatója, Helmut Sihler a költségek jelentős csökkentését tervezi, 22 ezer alkalmazott elbocsátása, adósságcsökkentés és a tőkeberuházási keret mérséklésével 2,5 milliárd eurót kíván megtakarítani.

A Deutsche Telekom ezen felül tárgyalásokat folytat az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató eladásáról is. A vevő valószínűleg a szintén amerikai Cingular Wireless lenne. Az eladás formailag egyesülésként zajlana le, azonban a Cingular több, mint 60 százalékos részesedéssel rendelkezne az új cégben, amely a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon közvetlen vetélytársa lehet.

A Deutsche Telekom 2000-ben 35 milliárd dollárt fizetett az amerikai VoiceStream Wireless mobilszolgáltatóért. Elemzők és befektetők szerint azonban ez elhibázott lépés volt, az ügylet létrejötte óta a DT papírok árfolyama 60 százalékkal csökkent. "A VoiceStream egy valóságos pénznyelő. El kellene adni" -- mondta Rhaul Chadha, a Principal Capital elemzője.

"Nyomás alatt vagyunk, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy pánikba essünk" -- mondta egy sajtótájékoztatón Sihler. A német mammutvállalat a harmadik negyedéves eredmények közzétételével egyidőben hozza nyilvánosságra az adósság csökkentésére vonatkozó terveit. A Telekom adóssága jelenleg megközelíti a 65 milliárd eurót, Sihler ígérete szerint ezt 2003 végére 50 milliárd euróra csökkenti.

Az adósságállomány 50 milliárd euróra való csökkentése érdekében "a vállalatnak további 4-7 milliárd euró előteremtésére kell megoldásokat találnia" -- monda Karl-Gerhard Eick pénzügyi vezérigazgató. A cég 2,5-3,5 milliárd eurós bevételt vár a kábeltelevíziós üzletág eladásától, 2-4 milliárdot ingatlanok értékesítéséből és további 2 milliárdot más vagyontárgyak eladásából -- mondta Eick.

"Az adósságállomány csökkentése első ránézésre jónak néz ki, de hogy hajtják végre?" -- teszi fel a kérdést Peter Braendle, a svájci Swissca Portfolio Management elemzője. Braedle szerint további részleteket kellene nyilvánosságra hozni a lehetséges leírásokról, a jövőbeli stratégiáról, a VoiceStreammel kapcsolatos tervekről és a tőkeberuházási keret alakulásáról.

Az első félévben a Deutsche Telekom nettó vesztesége 3,9 milliárd euró volt, a pro forma veszteség 3,1 milliárd eurót tett ki. A tavalyi első félévben a DT vesztesége 1,3 milliárd euró volt. Az egyszeri költségek között szerepelt a VoiceStreammel és amerikai mobil licencekkel kapcsolatos 1,5 milliárd euró értékű goodwill amortizáció.

A vállalat ezen felül 400 millió veszteséget könyvelt el amiatt, hogy a vételárnál kevesebbért adta el részesedését a France Telecomban. Az egyszeri bevételek között található egy 800 millió eurós adóvisszatérítés és egy indonéziai holding eladásából befolyt 200 milliós eurós összeg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.