:

Szerző: Barna József

2002. augusztus 21. 11:28

Teljesen új böngészőmotorral, email- és hírolvasó kliensprogrammal érkezik az Opera 7

[CNET] A magát egyszerűen csak a világ leggyorsabb webböngészőjeként emlegető Opera hamarosan tovább gyorsulhat, a programozók az elmúlt 18 hónap során ugyanis teljesen újraírták a szoftver megjelenítésért felelős motorját. A norvég cég hamarosan kiadja az Opera 7 előzetes változatát, amelyet már az új motor hajt.

Opera Software[CNET] A magát egyszerűen csak a világ leggyorsabb webböngészőjeként emlegető Opera hamarosan tovább gyorsulhat, a programozók az elmúlt 18 hónap során ugyanis teljesen újraírták a szoftver megjelenítésért felelős motorját. A norvég cég hamarosan kiadja az Opera 7 előzetes változatát, amelyet már az új motor hajt.

A Presto névre keresztelt projekt keretében készülő Opera 7 a hírek szerint nemcsak gyorsabb lesz elődeinél, hanem "kompatibilisebb" lesz a Document Object Model (DOM) szabvánnyal. "Volt pár dolog, amelyet a régi motorral csak nagyon nehézkesen lehetett lekezelni, például az oldalakon folyamatosan változó elemeket" -- mondta Jon S. von Tetzchner, az opera Software alapítója és vezérigazgatója. "Úgy éreztük, egy teljesen új motor kellene, ami mindennel együttműködik."

A legtöbb böngésző -- köztük az Opera -- már régóta támogatja a DOM szabványt, amelyet a nem szabványos, dinamikus HTML oldalak leváltására terveztek. Tetzchner szerint azonban az Opera régi motorja számos tekintetben elmaradott volt ezen a téren és csak egy teljesen újraírt változat nyújthat kielégítő kompatibilitást.

"Ez egy teljesebb implementáció" -- mondta Tetzchner. "Fejlesztgethettük volna a régi motort, de sokkal nehezebb lett volna. Ez egy jövőbe mutató megoldás." Az Opera Software vezérigazgatója azonban tagadta, hogy a webböngésző újraírása olyan következményekkel járna, mint a Netscape motorjának lecserélése, amely 1998-ban kezdődött és gyakorlatilag 4 éven át tartott.

A norvég Opera Software jelenleg 60 programozót foglalkoztat. Közülük annak idején ketten kezdték el a munkát az új motoron, de ma már a szoftvermérnökök túlnyomó része ezen dolgozik. Az új motor mellett az Opera 7 újraírt email- és hírolvasó kliensprogramot is tartalmaz majd.

Felmerülhet a kérdés: ha eddig is az Opera volt a leggyorsabb böngésző, miért kell teljesen újraírni azért, hogy még gyorsabb lehessen? "Sok tesztet végeztünk, az újságok is végeztek teszteket és a felhasználók is folyamatosan tesztelnek és többségük szerint az Opera a leggorsabb" -- mondta Tetzchner. "Keményen dolgozunk azért, hogy ez így is maradjon. Végülis nem másokat akarunk legyőzni, hanem saját magunkat."

Annak ellenére, hogy a népszerű böngészők közül az Opera az egyetlen, amely nem ingyenes, a vállalat állítása szerint a szoftvert havonta több mint 1 millió felhasználó telepíti gépére. A böngésző nem csak asztali számítógépeken futtatható, számos mobil operációs rendszerre is elkészítették.

Tetzchner elmondta, hogy a cég és a befektetők azt tervezik, hogy tőzsdére viszik az Opera Software-t, de hogy erre mikor kerülhet sor, azt nem árulta el, mint ahogy azt sem, mikor jelenik meg az Opera 7 bétaváltozata. "Hamarosan" -- mondta a vezérigazgató.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.