Szerző: roberto

2002. augusztus 21. 14:06

A Cisco megvásárolja az Andiamo Systemset, a vételár akár 2,5 milliárd dollárt is kitehet

[Bloomberg] A Cisco Systems, a világ legnagyobb hálózatiberendezés-gyártója kedden bejelentette, hogy megvásárolja a magánkézben lévő Andiamo Systemset. A lépéssel az a Cisco célja, hogy növelje jelenlétét a tárolási kapcsolók piacán.

[Bloomberg] A Cisco Systems, a világ legnagyobb hálózatiberendezés-gyártója kedden bejelentette, hogy megvásárolja a magánkézben lévő Andiamo Systemset. A lépéssel az a Cisco célja, hogy növelje jelenlétét a tárolási kapcsolók piacán.

A Cisco közölte, hogy a vételár akár 2,5 milliárd dollárra is rúghat, a konkrét összeget közvetlenül a tranzakció lezárulta előtt állapítják meg. Christin Armacost, az SG Cowen elemzője úgy véli, hogy az ügylet 300 millió és 1 milliárd dollár között fog lezárulni.

Az Andiamo kapcsoló termékeit hálózati tárolási eszközökben tárolt és megosztott adatok útjának kijelölésére (routing) használják. Az Andiamót 2001 januárjában alapították, a cégnek mintegy 270 alkalmazottja van. A vállalat központja San Joséban (Kalifornia), a Cisco-központ egyik épületében van.

A Cisco egy közleményben tudatta, hogy a cég az összes Andiamo termék kizárólagos gyártója és disztribútora, ebben benne vannak az adattárolási hálózati berendezések is. A tranzakcióval kapcsolatban a Cisco egy sor, az Andiamo által fejlesztett tárolási kapcsolót jelentett be, ezek várhatóan a negyedik negyedévtől kerülnek piacra.

Az ügylet révén a Cisco belép az üvegszálas SAN kapcsolók piacára, amely a Gartner piackutató cég adatai szerint az idei 1,2 milliárd dollárról 4,3 milliárd dollárra nő 2006-ban.

2001-ben a Cisco és az Andiamo aláírt egy megállapodást, amely szerint a Ciscónak joga van felvásárolni az Andiamót.

Az idén az Andiamo a negyedik magánkézben lévő kisvállalat, amelyet a Cisco felvásárol. A Cisco elnök-vezérigazgatója, John Chambers korábban elmondta, hogy a cég 8-12 kis- és középvállalatot fog felvásárolni 2002-ben.

Az elemzők szerint a forgalom növekménye eleinte viszonylag kicsi lesz, de ezzel együtt pozitív lépésről van szó. "Határozottan emelkedni fog a forgalom" -- mondta Samuel Wilson, a Merrill Lynch elemzője. "A Ciscónak jelenleg két tárolási terméke van, de ezek eddig nem voltak túlságosan sikeresek. A mostani lépés révén fej-fej mellett küzdhetnek a tárolási kapcsolók piacán, ahol jelenleg a Brocade Communications Systems és a McData vezet." A Merrill Lynch többször adott tanácsokat a Ciscónak akvizíciókkal kapcsolatban.

A Cisco bejelentette, hogy a végleges ár több tényezőtől függ: 1. az Andiamo forgalma az ügylet lezárása előtti három hónapos időszakban; 2. a Cisco forgalma; és 3. a Cisco piaci értéke.

A Ciscónak már jelenleg is van Andiamo átváltható kölcsönkötvénye, amelyért 84 millió dollárt fog befektetni, ezt az ügylet lezárultakor az Andiamo részvények 44%-ává fogják átváltani. A Cisco ebből eddig 74 millió dollárt fektetett be.

Az ügylet várhatóan a Cisco 2004 áprilisában véget érő 2004-es pénzügyi évének harmadik negyedévében zárul le, de nem később 2004 július 31-énél, közölte a Cisco.

"Ez az akvizíció támogatja a Cisco azon stratégiáját, hogy olyan új, növekedő piacokra lép be, mint például a tárolási hálózatok, ahol véleményünk szerint lehetőség van arra, hogy első vagy második helyen szerepeljünk" -- mondta Chambers.

A Cisco azt is közölte, hogy további 100 millió dollár finanszírozást fog nyújtani az Andiamo-nak az ügylet lezárultáig.

Az ügyletet mindkét cég jóváhagyta, most már csak a szokásos zárási feltételekre és engedélyekre van szükség, jelentette be a Cisco.

Júliusban a Cisco közölte, hogy 113 millió dollár értékű részvényért megvásárolta a magánkézben lévő Ayr Networks még kinnlevő részét. A Ayr Networks hálózati szolgáltatásokat és routing szoftvereket készít. Júniusban a Cisco további két vállalatot vett meg 258 millió dollár értékű részvényért.

A Cisco Systems részvénybesorolását a Dresdner "tart"-ról "eladás"-ra vitte le. A cég részvényárfolyama ennek ellenére 1 centtel (0,07%-kal) 14,73 dollárra emelkedett tegnap. A részvényárfolyam az elmúlt egy évben 11,04-21,92 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról