:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 21. 11:01

Olcsó munkaállomást mutatott be a Sun Microsystems

A Sun tegnap egy új, olcsó munkaállomást mutattott be. A UNIX operációs rendszert futtató Blade 150 számítógép már 1395 dollárért kapható.

A Sun tegnap egy új, olcsó munkaállomást mutattott be. A UNIX operációs rendszert futtató Blade 150 számítógép már 1395 dollárért kapható.

A Sun Blade 150 nem titkoltan az Intel processzorokra épülő, Windows vagy Linux operációs rendszert futtató munkaállomások vetélytársa kíván lenni. A számítógép alapkiépítésben 550 MHz-es UltraSPARC IIi processzort, 40 Gbyte-os merevlemezt, 128 Mbyte memóriát és 8 Mbte grafikus memóriával rendelkező PGX64 2D grafikus gyorsítót tartalmaz. A Blade 150-et előre telepített Solaris 8 operációs rendszerrel szállítja a Sun.

A rendszer maximálisan 600 MHz-ez UltraSPARC IIi processzort, két 40 Gbyte-os merevlemezt és 2 Gbyte memóriát támogat és akár két Sun XVR-500 3D gyorsítókártyát is képes kezelni.

A Sun negyedévről negyedévre növeli részesedését a UNIX-alapú munkaállomások piacán -- derül ki az IDC jelentéséből. Azonban ez a piac fokozatosan csökken, az idei év második negyedévében a UNIX-alapú munkaállomások globális forgalma mindössze 250 millió dollárt tett ki.

Az IDC tegnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint a Sun immár 69 százalékos részesedéssel rendelkezik a UNIX munkaállomások piacán, azonban ez a piac ma már szinte elenyészőnek mondható az Intel/Windows piac mellett. Az első negyedévben közel négyszer annyi Intel/Windows munkaállomás kelt el, mint RISC/UNIX. Összehasonlításképp: 1998 harmadik negyedévében a világszerte eladott munkaállomások 46,9 százaléka futtatott UNIX operációs rendszert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.