:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 21. 09:00

Az IBM és a Hewlett-Packard megosztja az adattárolási rendszerekkel kapcsolatos információkat

Az IBM és a Hewlett-Packard, a világ két legnagyobb számítógépgyártója kedden bejelentette, hogy meg fogják osztani azokat az információkat, amelyek lehetővé teszik adattárolási rendszereik jobb együttműködését.

Az IBM és a Hewlett-Packard, a világ két legnagyobb számítógépgyártója kedden bejelentette, hogy meg fogják osztani azokat az információkat, amelyek lehetővé teszik adattárolási rendszereik jobb együttműködését.

Az adattárolás rendkívül fontos a vállalatok számára -- egyebek között azért is, mert igyekeznek online végezni belső és külső ügyeiket --, azonban a tárolási rendszerek kezelése rendkívül nagy fejfájást okoz az IT részlegeknek, különösen akkor, ha egymással versengő gyártóktól származnak az eszközök.

A hagyományos számítógépgyártók -- mint az IBM, a HP és a Sun -- ezenkívül szeretnének határozottabban belépni arra a többmilliárd dolláros tárolási piacra, ahol a független EMC áll az élen.

A keddi megállapodás a (HP által felvásárolt) Compaq és az IBM között létrejött korábbi egyezményre épít. Az IBM és a HP elmondta, hogy pragmatikusan közelítik meg az együttműködés kérdését, készek elfogadni a kibontakozó szabványokat (a Bluefint és a Common Information Modelt, másnéven a CIM-et), amelyek először várhatóan a jövő év elején jelennek meg termékekben. Az új szabványok célja az, hogy szabvány-alapú menedzsment platformot hozzanak létre a gyártók.

A Bluefin és a CIM az adattárolási hálózat (storage area network, SAN) minden részegysége számára nyújt közös menedzsment interfészt, beleértve a lemeztömböket, a kapcsolókat, a hálózati adaptereket és a szervereket.

A megállapodás egyebek között azt jelenti, hogy a HP és az IBM keresztlicenceli a tárolási API-kat és a parancssor-interfészeket (CLI-ket) annak érdekében, hogy támogassák a két cég kiválasztott tárolási eszközeihez használatos tárolási menedzsment megoldások fejlesztését és használatát.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a HP OpenView tárolásmenedzsment szoftvere fogja tudni kezelni az IBM TotalStorage Enterprise Storage Serverét (közismertebb nevén a Sharkot), míg az IBM tárolási menedzsment szoftverje képes lesz kezelni a StorageWorks Enterprise Virtual Array (EVA) és az Enterprise Modular Array (EMA) tárolási rendszereket.

A technológiacsere eredményeként nagyobb rugalmasságot, javuló szolgáltatási szintet és hatékonyabb működést lehet elérni a növekvő vállalati hálózati tárolás területén.

"Az elmúlt két évben a HP és az IBM élen járt abban, hogy a tárolási iparban legyenek nyílt szabványok és együttműködés. Azonban további előrelépésre van szükség, ezért tesszük ma ezt a bejelentést. Számos ügyfélnél vannak különböző gyártók tárolóeszközei, márpedig a felhasználóknak szükségük van arra, hogy hatékonyan kezeljék hálózati tárolási megoldásaikat" -- mondta Mark Sorenson, a HP Network Storage Solutions tárolási szoftver részlegének alelnöke.

"Az ügyfeleket érintő egyik legfontosabb probléma jelenleg az együttműködés kérdése és az, hogy hatékonyan működjenek az eszközök a mai, egyre heterogénebb környezetekben" -- mondta Brian Truskowski, az IBM Storage Systems Group műszaki vezetője. "Az ügyfelek szeretnék tudni, hogy vajon a gyártók dolgoznak-e azon, hogy megteremtsék a tárolási eszközök együttműködését. Ez a megállapodás jól mutatja ügyfeleinknek azt, hogy dolgozunk a hálózati tárolási eszközökkel kapcsolatos kihívások megoldásán, egyszersmind ipari szabványok felé igyekszünk."

A bejelentés közvetlenül nem segíti elő a HP vagy az IBM célját a kibontakozó szabványokkal kapcsolatban, azonban a két cég vezetői egy konferenciahívás keretében elmondták, hogy a cégspecifikus információkkal kapcsolatos közelebbi együttműködés megkönnyítheti az új szabványok elterjedését is.

A Sun már bejelentette, hogy a tervek szerint alkalmazni fogja az új szabványokat és e héten be is mutatott egy menedzsment szoftvert, amely a szabvány specifikációk tervváltozatán alapul.

A tárolóeszköz-piac első helyén álló EMC bejelentette, hogy támogatja az új szabványokat. A cég tavaly novemberben piacra dobta a WideSky-t, az iparág első tárolóeszköz-felügyeleti középszoftverét, amelynek segítségével az EMC és más gyártók eszközeit lehet kezelni és támogatni. Az EMC és a HP már korábban megállapodott abban, hogy megosztják ugyanazokat az információkat (API-kat), mint a HP és az IBM.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.