Szerző: Barna József

2002. augusztus 20. 18:57

Az NTT DoCoMo árkedvezménnyel kínálja i-mode mobil internetszolgáltatását

[CNET] A legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo bejelentette, hogy jelentős árkedvezményeket nyújt az i-mode mobil internetszolgálatást legsűrűbben használó előfizetői számára.

[CNET] A legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo bejelentette, hogy jelentős árkedvezményeket nyújt az i-mode mobil internetszolgálatást legsűrűbben használó előfizetői számára.

A vállalat szeptember 1. után 30 százalék tarifaengedményt tesz a havi 30 ezer jennél (~64 ezer forintnál) nagyobb forgalmat bonyolító ügyfelei felé. Az i-mode szolgáltatás közel három éves története során ez az első árcsökkentés.

A szolgáltatás Japánban hihetetlen népszerű, július végén a szigetországban több, mint 34 millió előfizetője volt. Az NTT DoCoMo leányvállalati révén tavasz óta Európa egyes országaiban is elérhető az i-mode.

Szakértők már számítottak az árcsökkentésre. A Nihon Keizai Shimbun üzleti lap vasárnapi kiadása arról számolt be, hogy az árkedvezmény miatt az NTT DoCoMo várhatóan 42,1 millió dollár forgalomtól esik el az idei pénzügyi évben. A mobilszolgáltató képviselője szerint egyelőre nem tudni, az árcsökkentésnek pontosan mekkora hatása lesz a vállalar bevételeire, de elemzők egybehangzó véleménye szerint aligha lesz érezhető. Az NTT DoCoMo forgalma a tavalyi pénzügyi évben meghaladta a 40 milliárd dollárt.

"Az árcsökkentés után csökken a bevétel, ez világos, mint a nap. Azonban a hatása minimális lesz" -- mondta Takashi Hayasaka, az HSBC Securities vezető elemzője. "Ráadásul az árcsökkentéssel DoComo még további előfizetőket csábíthat el versenytársaitól, például a KDDI-től." A KDDI a második legnagyobb mobilszolgáltató Japánban.

A felkelő nap országában egyre érettebb a mobilpiac és a szolgáltatóknak növelniük kell az egy felhasználóra eső nyereséget, például olyan adatszolgáltatással, mint az i-mode, amely internetezést, e-mail küldést, vagy akár képek vagy videók fogadását is lehetővé teszi.

Az NTT DoCoMo közölte, hogy hasonló kedvezményt vezet be a harmadik generációs FOMA szolgáltatás előfizetői számára is. Ennek a kedvezménynek a részletei egyelőre pontosan nem ismertek, annyi bizonyos, hogy a kedvezmény mértéke az adatforgalomtól függ majd és a legnagyobb forgalmat bonyolító felhasználók kapják a legnagyobb kedvezményt.

Az NTT DoCoMo egyelőre meg sem tudta közelíteni a harmadik generációs FOMA szolgáltatás előfizetői létszámát: a vállalatnak jelenleg 127 ezer "3G" ügyfele van, ez kevesebb, mint 10 százaléka a jövő márciusra kitűzött 1,38 milliós előfizetői létszámnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról