:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 19. 17:56

Búcsúpillantás: Netscape Communicator 4.8

Régi ismerőssel futhatnak össze újra a rutinos

NetscapeRégi ismerőssel futhatnak össze újra a rutinos internetezők: visszatért a Netscape Communicator (a hatos és hetes széria már csak Netscape néven fut).

Hivatalos bejelentés még ugyan nincs, de a MozillaNews magazin ma egy rövid hírében utalt arra, hogy a Netscape FTP-szerverein felbukkant egy 4.8-as verziószámot viselő könyvtár, sőt van is benne valami (Windowsra és Linuxra és MacOS-re).

Utoljára tavaly novemberben, a 4.79-es verzió megjelenésekor sirattuk el itt a HWSW hasábjain a Netscape 4-es szériáját, ám a jelek szerint ez a böngésző legyűrhetetlen -- ugyanakkor az internetezők nagyobb része valószínűleg már nem is ismeri Netscape nevet. Nos, a régi-új Netscape nem sokban különbözik elődeitől: 1.1.5-ös Java környezettel és Flash 4 pluginnel jelent meg. Ez a felállás persze rengeteg dologhoz elég, de hiába is szépítenénk: kissé már divatjamúlt.

A Netscape 4 széria indulásakor, valamikor 1997-ben még egészen mások voltak az internetezési szokások, ám a következő években a trend az Internet Explorer négyes, ötös, míg az idén már a hatos verziójának kedvezett, a Microsoft operációs rendszerekbe gyömöszölt webböngészője kényelmes választás volt a legtöbb felhasználónak és webmesternek. Az Internet Explorertől a 4.8-as Netscape Communicator már aligha hódít el felhasználókat -- ezt a feladatot az Opera, a Mozilla, a Netscape 7 és a Konqueror majd elvégzi -– , mégis: aki eddig nem próbálta, talán vethet még rá egy búcsúpillantást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.