:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 19. 15:04

Asztali processzorra épülő notebook a Sharp kínálatában

A Sharp Systems of America bemutatta Actius GP20 hordozható számítógépét, amely 2 GHz-es asztali Pentium 4 processzorra épül.

A Sharp Systems of America bemutatta Actius GP20 hordozható számítógépét, amely 2 GHz-es asztali Pentium 4 processzorra épül.

A számítógép a gyors processzor mellett 15 hüvelykes kijelzőt, 802.11b vezeték nélküli LAN adó-vevőt, SD és SmartMedia kártyahelyet, CD-RW/DVD-ROM kombó meghajtót, valamint 256 Mbyte DDR memóriát és 40 Gbyte kapacitású merevlemezt tartalmaz. A vállalat közleménye szerint a kiváló DVD képminőség elérése érdekében a számítógépre előre telepítették a sharp-fx szoftvert, amely gyakorlatilag egy szoftvermodul a WinDVD lejátszóhoz, amely valós időben, a film jeleneteihez igazodva állítja be a kijelző kontrasztját.

Bár kezdetben ellentmondásos volt az asztali processzorok felhasználása a laptopokban, az eljárás egyre népszerűbbé vált a gyártók körében, mivel a költségeket jelentősen csökkenteni lehet ezáltal: a 2 GHz-es asztali Pentium 4 ára 193 dollár, míg a 2GHz-es mobil Pentium 4 ára 637 dollár. Az alacsonyabb alkatrészárak alacsonyabb végfelhasználói árakat eredményeznek, ami egyértelműen jó hír a fogyasztók számára.

Mivel az asztali gépekbe szánt processzorok nem rendelkeznek energiatakarékos funkciókkal, e notebookok akkumulátoros üzemideje lényegesen rövidebb, mint a mobil chippel szerelt laptopoké. Azonban a gyártók szerint a készülékeket 80 százalékban hálózatról használják, így az akkumulátoros üzemidőnek nincs akkora jelentősége. Az árnak annál inkább. A Sharp Actius GP20 ajánlott fogyasztói ára 1999 dollár, azaz mintegy 503 ezer forint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.