:

Szerző: Barna József

2002. augusztus 19. 15:15

A keresletcsökkenésre válaszul a japán PC-gyártók csökkentik áraikat

[Bloomberg] Az NEC és az IBM Japan közölte, hogy kénytelen volt visszakozni a három hónappal ezelőtti áremelésekhez képest, mivel a magasabb árak ártottak a forgalomnak éppen akkor, amikor a kereslet kezdett fellendülni.

[Bloomberg] Az NEC és az IBM Japan közölte, hogy kénytelen volt visszakozni a három hónappal ezelőtti áremelésekhez képest, mivel a magasabb árak ártottak a forgalomnak éppen akkor, amikor a kereslet kezdett fellendülni.

Az NEC, Japán legnagyobb PC-gyártója csökkentette LaVie és VALUESTAR modelljeinek árát, közölte Aki Ota, a cég szóvivője. Az IBM japán részlege a NetVista asztali PC-k árát 10%-kal a hasonló modellek alatt állapította meg, közölte Yuko Takeuchi szóvivő.

A PC-gyártók Japánban és Ázsia számos piacán áprilisban emelték áraikat azért, hogy lépést tartsanak az TFT-LCD-kijelzők és a memóriachipek áremelkedésével. A kiskereskedelmi cégek szerint a fogyasztók ekkor visszafogták vásárlásaikat. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a PC-eladások nem lendültek fel.

"Az áprilisban és májusban bemutatott drága modellek eladásai rosszul alakultak, most árkedvezményeket adunk ezekre" -- mondta Takuya Kiuchi, a Bic Camera (Japán egyik legnagyobb elektronikai kiskereskedelmi cége) menedzsere. "A fogyasztók érzékenyen reagálnak az árakra."

Egyes befektetők és elemzők szerint az áremelkedés visszaszorítása arra utaló jel, hogy a PC-gyártók kevéssé bíznak abban, hogy a kereslet még az idén felerősödik.

Az ipar egészét nézve 0,5%-kal 31,1 millió darabra csökkentek a PC-eladások a második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest -- sorozatban ez volt az ötödik negyedéves visszaesés, közölte az IDC piackutató vállalat júliusban.

A gyengülő kereslet hatására az Apple helyenként 7,1%-kal csökkentette múlt héten a lapos kijelzős iMacek árát. Az árakat azután csökkentették, hogy az iMac-eladások elmaradtak a cég előrejelzéseitől, közölte az Apple.

A Dell sem túl optimista a jelenlegi helyzetet illetően. A világ második legnagyobb PC-gyártója a múlt héten elmondta, hogy bár a Dell harmadik pénzügyi negyedéves eladásai 5%-kal nőnek majd a második pénzügyi negyedévhez képest, az iparág egészének eladásai várhatóan alig emelkednek.

A lapos kijelzők eladási árai néhány hónappal ezelőtt emelkedtek, mivel a PC-gyártóknak (amelyek kevesebb alkatrészt vásároltak tavaly) csökkentek a készleteik és nőtt a keresletük. A TFT-LCD-kijelzők árai azóta erősebben csökkentek, mint azt a gyártók várták.

A 15"-os TFT-LCD kijelzők ára a tavaly év végi 200 dollárról 260 dollárra emelkedett júniusban, közölte Heihachiro Ochiai, a Sharp szóvivője. Az árak júliusban kezdtek el csökkenni, helyenként elérték a 240 dollárt július végén, mondta Ochiai.

A memóriachipárak szintén visszaestek. Az irányadó 128 megabites SDRAM chip ára közel 60%-kal csökkent március elejéhez képest, a DRAMeXchange.com szerint ismét 2 dollár körül van e chip szabadpiaci ára.

Az alacsonyabb alkatrészárak lehetőséget adnak a PC-gyártóknak arra, hogy csökkentsék áraikat. A PC-gyártók nyereséghányada általában alacsonyabb, mint a tv vagy DVD-lejátszógyártóké, ezért a NEC-hez hasonló vállalatok érzékenyek az alkatrészárak változásaira.

"Májusban 20-30 ezer jennel [~42-63 ezer Ft-tal] emeltük új PC modelljeink árát, mivel magasabbak voltak az alkatrészárak." -- mondta Ota. "A modellek forgalma jól alakult májusban, de jelentősen visszaesett júniusban és júliusban. Sok fogyasztók otthon maradt és a labdarúgó világbajnokságot nézte vásárlás helyett"

A tavalyi pénzügyi évben az NEC PC-üzletágának működési vesztesége 6,3 milliárd dollár (!!) volt. A cég arra számít, hogy a jelenlegi, első pénzügyi félévben ismét veszteséges lesz az üzletág, majd a második pénzügyi félévben már nyereséget ér el a részleg.

A kínai PC-gyártók megjelenése jelentős fejfájást okoz az iparágnak, a világ legnagyobb PC-gyártói nyilatkoznak úgy, hogy nő a nyomás az árak alacsonyan tartására.

"Az árazási környezet már egy jó ideje kemény" -- mondta James Schneider, a Dell pénzügyi vezérigazgatója egy telefonkonferencián pénteken.

A PC-eladások Kínában 6,6%-kal 2,5 millióra nőttek a második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, közölte az IDC. Kína tette ki az ázsiai PC-piac 43%-át (nem számítva Japánt) és a világpiac 8%-át, jegyezte meg az IDC.

"A fogyasztók már megismerkedtek azzal a gondolattal, hogy a kínai gyártók olcsóbb PC-ket tudnak gyártani" -- mondta Hiroyasu Nishikawa, a Cosmo Securities elemzője. "Nem tudom, hány japán gyártó tud elfogadható nyereséget elérni a hardver üzletágban."

Kína az idén megelőzte az USA-t és a világ legnagyobb mobiltelefon-piacává lépett elő. Az IDC szerint jövőre, az Intel szerint már az idén leelőzi Kína Japánt a PC-piacon és a világ második legnagyobb piacává lép elő.

A Legend Group, Kína legnagyobb PC-gyártója 13%-kal 711.300-ra növelte forgalmának volumenét a második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, közölte az IDC.

"A PC-összeszereléshez nincs szükség különösebben kifinomult technológiára" -- mondta Yasuo Kamaji, a Sakura Investment Management alapkezelője. "A legfontosabb tényező ezen a területen a költséggazdálkodás, márpedig ez Kína erőssége."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.