Szerző: roberto

2002. augusztus 19. 14:20

A Datamonitor szerint a mobiltelefon-szolgáltatóknak le kellene mondaniuk harmadik generációs terveikről

[ZDNet] A Datamonitor piackutató vállalat arra buzdítja a mobiltelefon-szolgáltatókat, hogy adják fel harmadik generációs (3G) hálózati terveiket.

[ZDNet] A Datamonitor piackutató vállalat arra buzdítja a mobiltelefon-szolgáltatókat, hogy adják fel harmadik generációs (3G) hálózati terveiket.

"A következő 12 hónapon belül néhány licenctulajdonos polcra fogja tenni 3G terveit, a licencköltségeket pedig várhatóan le kell majd írni" -- írja Nick Greenway, a Datamonitor elemzője egy tanulmányban. "Szabaduljanak meg minél előbb a 3G projektektől, mivel sokkal racionálisabb most teljesen elhagyni a piacot, mint hatalmas, meg nem térülő költségek mellett elindítani a szolgáltatást" -- tanácsolja az elemző.

Greenway érvelésének alapja a licenctulajdonosok beruházásainak várható megtérülése (return on investment, ROI) és azon vállalatok üzleti életképessége, amelyek szállítani fognak ezeknek a vállalatoknak: a hálózatiberendezés-gyártóktól kezdve a mobiltelefon-gyártókon át a kis tartalomszolgáltatókig.

"Világosan kell látni a helyzetet. A bankok és a vállalkozásitőke-befektetők nem élhetnek tévhitben. Az emberek arról beszélnek, hogy az ROI 3-8 év alatt éri el az optimális értéket, de a vállalkozásitőke-befektetők maximum 1,5-2 évben szoktak gondolkodni. Egyértelmű, hogy az adósságokat át kell ütemezni."

Természetesen nem mindenki látja így a helyzetet. "Sokan vannak, akik hosszabb távon nézik a helyzetet és olyan szolgáltatásokba fektetnek be, amelyeknek hosszú távú a megtérülési ideje: a mobil kommunikációs hálózatépítés lényege éppen az, hogy óriási kezdeti költségek után a hálózat működtetése és a forgalom kezelése viszonylag alacsony határköltségekkel jár" -- mondta Simon Buckingham, a Mobile Streams tanácsadó cég elnök-vezérigazgatója.

Greenway szerint további gondot jelent az is, hogy eleinte nem áll majd rendelkezésre megfelelő mennyiségű, elérhető árú és megbízható mobiltelefon. A mobil adatszolgáltatások eddigi szereplése sem túl erős, ez sem jó hír a harmadik generációs mobiltelefóniát illetően. Greenway elmondta, hogy maguk a nagy berendezésgyártók sem ígérik azt, hogy a 3G sikeres lesz.

"Szerintem a Datamonitor véleménye kissé túlzó, bár egyetértek azzal, hogy valószínűleg tanúi leszünk a szolgáltatók konszolidációjának. Egyértelmű, hogy a berendezésgyártók véleménye konzervatív, de jelenleg az egész szektor konzervatív a jövőt illetően" -- mondta Andrew Farrell, a Trend Consulting projekt menedzsere.

Greenway kiemelte, hogy a Sonera és a Telefonica leállította német 3G közös vállalkozását és az olyan szolgáltatók, mint a Vodafone és az Orange elakadtak egyes piacokon.

"Ha szolgáltató vagy, akkor melyik a jobb döntés: elindítani a szolgáltatást mobiltelefonok nélkül és gyenge minőségű hálózattal vagy várakozni? Nem könnyű a választás" -- jegyzi meg Greenway.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról