:

Szerző: Barna József

2002. augusztus 19. 09:52

Az amerikai szélessávú szolgáltatók olcsóbb, lassabb csomagokkal próbálják növelni előfizetői létszámukat

[Associated Press] A nagy sebességű internet-hozzáférés egyre olcsóbbá válik a nagy vízen túl -- igaz csak akkor, ha a felhasználó elfogad egy kompromisszumos, lassabb broadband megoldást.

[Associated Press] A nagy sebességű internet-hozzáférés egyre olcsóbbá válik a "nagy vízen túl" -- igaz csak akkor, ha a felhasználó elfogad egy kompromisszumos, lassabb broadband megoldást.

Amerikában az átlagos havi broadband szolgáltatási díj 50 dollár körül van, a szolgáltatók most szeretnék elérni azokat a potenciális felhasználókat, akik nem hajlandók ekkora összeget kínálni a szélessávú hozzáférésért. Szakítva az "egy sebesség minden felhasználónak" megoldással, egyes szolgáltatók most olyan olcsóbb szolgáltatásokat vezetnek be, amelyek lassúbbak az eddig megszokottnál.

A Covad Communications Group Inc. egykor a dot-com összeomlás klasszikus példáját mutatta, azonban sikerült megerősödve kikerülnie a csődeljárás és csődvédelem alól. A cég most agresszív támadást indított a hatalmas telefontársaságok és kábeltévés monopóliumok ellen, amelyek uralják a broadband-piacot. A cég nemrég vezette be DSL-szolgáltatását, a szolgáltatás ára havi 40 dollár, az első négy hónapban pedig mindössze 22 dollár.

A Charter Communications, az USA negyedik legnagyobb kábeltévés társasága havi 30-35 dollárért kínálja legújabb szélessávú internetszolgáltatását, az ár minimum egy évig nem fog változni.

A Cox Communications, az USA ötödik legnagyobb kábeltévé-szolgáltatója egy olcsó szolgáltatással kísérletezik Las Vegasban, ahol az előfizetők havi 27 dollárért juthatnak hozzá a szélessávú internetszolgáltatáshoz.

Hogy mi a dologban a trükk? A letöltési sebesség mindössze 200-250 kbit/s, azaz ún. "broadband lite" szolgáltatást kapnak a felhasználók, ami ugyan sokszor gyorsabb a hagyományos modemes hozzáférésnél, de kb. harmad akkora sebességű, mint az átlagos amerikai kábeltévé vagy DSL sebesség. (Összehasonlításként: az Axelero ADSL Otthon szolgáltatásának maximális letöltési sebessége 384 kbit/s, a maximális feltöltési sebesség 64 kbit/s)

"Ez kicsit lassabb, mint a hagyományos DSL, de még mindig sokkal gyorsabb, mint a hagyományos modemezés. Szerintem megéri az árát" -- mondta Steve Martin, az AOL egyik régi ügyfele, akik nemrég tért át a Covadra.

A sebesség valószínűleg nem elégíti ki azokat, akik zenét akarnak letölteni vagy weboldalakat készíteni, de Martin szerint a Covad hozzáférési sebessége több mint elegendő e-mailezésre, fotók letöltésére és ügyes-bajos teendők elintézésére.

"A legfontosabb alkalmazás az interneten továbbra is az e-mail, ahhoz pedig bőségesen elegendő a 200-250 kbit/s" -- mondta Mark Kersey, az ARS Research elemzője.

Egyelőre nem világos, hogy a többfokozatú broadband-szolgáltatás vajon hozzájárul-e ahhoz, hogy visszaforduljon az árak növekedése: a kábeltévé és telefontársaságok akkor emelték fel jelentősen broadband áraikat, amikor a dot-com összeomlás miatt a színtérről eltűntek az olyan riválisok, mint a Covad.

Az ARS Research legfrissebb piackutatása szerint június végén a kábeltévés broadband-szolgáltatás átlagos havi díja 45,31 dollár volt, szemben a 2000 év végi 37,05 dollárral. A DSL átlagár 51,36 dollár volt június végén, szemben a 2000 év végi 48,84 dollárral.

A többlépcsős árazás nem teljesen új a broadband területen. Azok az előfizetők, akik az átlagos DSL-nél gyorsabb sebességre vágytak, azok számára elérhetőek voltak a szolgáltatás drágább változatai. Ezúttal azonban úgy tűnik, hogy a kiújult verseny hatására a nagy cégek is el fogják indítani olcsóbb szolgáltatásaikat.

Az AT&T Broadband, az AT&T egyik leányvállalata két héttel ezelőtt indította el az átlagosnál gyorsabb kábeltévés internetszolgáltatását havi 80 dollárért. A cég egyúttal azt is közölte, hogy még az idén tervezi az átlagosnál olcsóbb, lassabb szolgáltatás elindítását. A Verizon Communications és az SBC Communications, az USA két legnagyobb helyi telefontársasága és DSL-szolgáltatója szintén úgy nyilatkozott, hogy várható az olcsóbb szolgáltatás beindítása.

A többlépcsős árazás abban is segíthet a szolgáltatóknak, hogy hatékonyabban osszák ki a sávszélességet a csúcsidőkben, amikor a hálózati kapacitás erősen le van kötve. Azonban az olcsóbb broadband-szolgáltatással kacérkodó legtöbb cég leginkább abban bízik, hogy a hagyományos modemes felhasználókat meg fogja győzni a sebesség, és még a legárérzékenyebb előfizetők is fel fogják ismerni, mit vesztettek azáltal, hogy nem volt folyamatos internet-hozzáférésük.

"Villámgyorsan meg fogják szokni. Soha nem akarnak visszatérni a hagyományos modemes világhoz" -- mondta Charles Golvin, a Forrester Research elemzője. "A folyamatos internet-hozzáférés legalább olyan fontos, mint a sebesség. A folyamatos hozzáférés az a tényező, amely megváltoztatja a felhasználók viselkedését."

Mivel az alacsonyabb szintű szolgáltatások nyereséghányada kisebb, ezért természetesen kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ezek az üzleti modellek életképesebbek-e azoknál, amelyek a dot-com fellendülés idején születtek.

A Covad bízik abban, hogy üzleti modellje immár működhet, mivel a szabályozások változása miatt a cég már nyújthat DSL-szolgáltatást az ügyfelek meglévő telefonvonalán keresztül, nincs szükség külön vonal kiépítésére.

A többlépcsős broadband részben válasz arra, hogy rendkívül sok a kihasználatlan hálózati kapacitás. "A szolgáltatók egy csomó pénzt költöttek gerinchálózatuk kiépítésére. Nagy kapacitásokkal rendelkeznek és ennek jelentős része nincs kihasználva. A Covadnak is jelentős a gerinchálózata, és mindössze 350 ezer ember használja. Logikusan merül fel a kérdés: miért ne győzzük meg a felhasználókat arról, hogy térjenek át a hagyományos modemes internet-hozzáférésről a szélessávú hozzáférésre?" -- mondta Kersey.

Ideális esetben természetesen a belépő szintű szélessávú hozzáférés csupán egy lépés a magasabb díjazású szolgáltatások felé mind a nagy, mind a kicsi szolgáltatók számára. Golvin és Kersey szerint mihelyt sikerült áttéríteni a felhasználókat a broadband szolgáltatásra, már könnyebb lesz őket meggyőzni arról, hogy további havi 10 dollár fejében még gyorsabb szolgáltatáshoz jussanak. Ez utóbbi lépést várhatóan könnyebben megteszik a felhasználók, mint a kezdeti áttérést a hagyományos modemezésről a szélessávú hozzáférésre, ami gyakran olyan kényelmetlenségekkel jár, mint az e-mail cím megváltoztatása és új eszköz telepítése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.