Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 16. 15:16

A SiS optimista előrejelzést tett a közeljövővel kapcsolatban

[AsiaBizTech] A tajvani chipkészlet-gyártó Silicon Integrated Systems (SiS) azt várja, hogy világpiaci részesedése több mint 20%-ra emelkedik a jelenlegi negyedévben az előző negyedéves 17,8%-ról, mivel a globális PC-kereslet várhatóan enyhén emelkedni fog.

[AsiaBizTech] A tajvani chipkészlet-gyártó Silicon Integrated Systems (SiS) azt várja, hogy világpiaci részesedése több mint 20%-ra emelkedik a jelenlegi negyedévben az előző negyedéves 17,8%-ról, mivel a globális PC-kereslet várhatóan enyhén emelkedni fog.

A most közzétett előrejelzések szerint a vállalat 7,6%-kal emelte termelési célkitűzését: korábban 170.500 8"-os wafer gyártását várta a cég, immár 183.500 wafer gyártására számítanak 2002-ben.

Morris Chang, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) elnöke nemrég figyelmeztetést tett közzé a globális félvezetőipar harmadik negyedévével kapcsolatban. K. H. Wu, a SiS felsővezetője azonban elmondta, hogy a PC chipkészletek globális kereslete 32 millió darabra emelkedik a harmadik negyedévben a második negyedév 28 millió darabjával szemben. A SiS chipkészlet-forgalma pedig 5 millió darabról 6 millió darabra emelkedik a harmadik negyedévben.

Egészen mostanáig a SiS Pentium 4 processzorokat támogató chipkészletei tették ki a termelés 50%-át. K. P. Tsuei, a SiS felsővezetője megjegyezte, hogy a Xabre grafikus chip eladásai elérik az 500 ezret a jelenlegi negyedév végéig. Az előző negyedévben alig 100 ezer Xabre chipet értékesített a vállalat.

A SiS a második negyedévben a korábban előrejelzett 41.500 8"-os waferrel szemben 44.500-at gyártott. A vállalat ezután felemelte a harmadik negyedéves célkitűzést 44 ezer waferről 50 ezerre, míg a negyedik negyedéves előrejelzést 48 ezerről 52 ezerre.

A SiS 8"-os wafer gyárának maximális termelési kapacitása havonta 75 ezer wafer, így még jelentős kihasználatlan kapacitás áll rendelkezésére. A cég bejelentette, hogy lassítja a terjeszkedési terveit és ez év végéig 62,37 millió dollárt költ tőkebefektetési kiadásokra.

A SiS korábban arról számolt be, hogy júliusi forgalma 33,5 millió dollár volt, ez 10,4%-os növekedés az előző hónaphoz képest.

Amint arról már beszámoltunk a cég azt is bejelentette, hogy a második negyedévben 2,56 millió dolláros nettó veszteséget ért el, szemben az első negyedévben elért 765 ezer dolláros nyereséggel és az előző év hasonló időszakában elért 5,03 millió dolláros veszteséggel. A cég forgalma 94,95 millió dollárra nőtt az előző év hasonló időszakában elért 74,18 millió dollárhoz képest.

"A második negyedévben hosszú idő óta a legrosszabbak voltak az üzleti körülmények" -- közölte Bo Chen, a cég pénzügyi vezérigazgatója. "Versenytársaink 15-20%-kal csökkentették áraikat, és mi kénytelenek voltunk követni őket."

Az előrejelzések szerint emelkedhet a cég piaci részesedése, elemzők szerint ez többnyire a VIA kárára történik: a SiS részesedése 10%-ról 17,8%-ra nőtt. A globális chipkészlet-piac élén az Intel áll.

Samuel Liu, a SiS elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a piaci részesedés növelése továbbra is az első számú célkitűzés marad, egyelőre ez még a nyereségességnél is fontosabb. "Még ha fel is kell adnunk néhány rövid távú szempontot, hosszú távú stratégiai célunk a piaci részesedés növelése."

Mind a SiS, mind pedig a VIA komoly nyomás alatt áll, hiszen a második félév során az Intel várhatóan jelentősen csökkenteni fogja chipkészleteinek árát. Szakértők szerint az augusztusra és szeptemberre tervezett árcsökkentések mind a VIA, mind pedig a SiS üzletmenetére komoly hatással lehetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról