Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 16. 13:46

Gyenge eredményekkel zárta második pénzügyi negyedévét az Autodesk

Carol Bartz
Carol Bartz
[CNET] Az Autodesk csütörtökön tette közzé második pénzügyi negyedéves eredményeit: a profit és a forgalom is jelentősen elmaradt az előző év hasonló időszakához képest, bár a várakozásoknál nagyobb volt a vállalat nyeresége. A cég bejelentette, hogy dolgozóinak 7%-át el fogja bocsátani.

A július 31-én véget ért pénzügyi negyedévben a cég nyeresége 12 millió dollár (részvényenként 10 cent) volt, szemben a tavalyi 19 millió dolláros (részvényenként 17 centes) profittal. A vállalat negyedéves forgalma 211 millió dollár volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 231 millió dollárral.

Az egyszeri költségeket nem számítva a pro forma nyereség 15 millió dollár (részvényenként 13 cent volt). A First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 11 centes pro forma nyereségre számítottak.

Az elsősorban AutoCAD és Autodesk szoftvereiről ismert San Rafael-i cég eredményeire jelentős hatással volt a gyengélkedő gazdaság. Carol Bartz, az Autodesk elnök-vezérigazgatója nemrég csökkentette saját és más felsővezetők fizetését és befagyasztotta az alkalmazottak bérét.

Bartz elmondta, hogy mivel nem várható jelentős gazdasági fellendülés az év hátralévő részében, a cég kénytelen csökkenteni a létszámot a költségek csökkentése érdekében. A következő két negyedévben az alkalmazottak összesen 7%-át bocsátják majd el. A cég dolgozóinak jelenlegi létszáma mintegy 3600 fő.

"Az utóbbi két hónapban a gazdasági hírek egyre rosszabbá váltak. Fel kell készülnünk arra, hogy továbbra is nehéz idők állnak előttünk."

Bartz elmondta, hogy az Autodesk számos más szoftvergyártónál jobban szerepelt eddig, mivel termékei több iparban vannak jelen. Azonban a gazdaság egészének szereplése és főleg a nagyobb építkezési projektek globális visszaesése jelentősen kihatott a vállalatra.

"Sok kis- és középvállalatnak értékesítünk, ennek köszönhetjük azt, hogy az elmúlt egy évben jobban szerepeltünk, mint a legtöbb szoftvercég" -- mondta Bartz

Az utóbbi időben az Autodesk megpróbálta úgy javítani helyzetet, hogy új üzleti szegmenseket célzott meg termékeivel és több ügyfelet győzött meg az előfizetéses konstrukció előnyeiről. Bartz elmondta, hogy a vállalat tovább folytatja ezeket az erőfeszítéseket. A cél az, hogy új szegmenseket érjen el a vállalat, akár kisebb akvizíciók révén is.

A cég várakozásai szerint a jelenlegi pénzügyi negyedévben a forgalom változatlan vagy némileg alacsonyabb, 200-210 millió dollár lesz. A várható pro forma nyereség részvényenként 5-10 centre csökken. Az előrejelzések szerint a pénzügyi év forgalma 860-900 millió dollár, nyeresége részvényenként 50-70 cent lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról