:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 15. 14:55

A UPC csődkérvény benyújtását tervezi

[Financial Times] A céghez közelálló források szerint a United Pan-Europe Communications (UPC), a jelentősen eladósodott európai kábeltévé-csoport szeptemberben csődvédelmet kér annak érdekében, hogy keresztül tudja vinni kulcsfontosságú mérlegszerkezet-átalakítását.

A hírek szerint a "Chapter 11" csődvédelmi bejelentés az USA-ban történne meg, majd egy azzal azonos csődkérvényt nyújtana be a cég egy holland bírósághoz is annak érdekében, hogy kiszorítsa a más nézetet valló kötvénytulajdonosokat.

A csődvédelem alatt a cég keresztül vihetné az átszervezést még akkor is, ha a kisebbségi kötvénytulajdonosok ellenzik azt. A Versatel holland alternatív távközlési szolgáltató hasonló átszervezési gondokkal küzd, e cég júniusban kért csődvédelmet.

A UPC adóssága kb. 10 milliárd euró, míg tavaly a cég nettó vesztesége 4,4 milliárd euróra rúgott. A csődkérvény benyújtása felgyorsítaná azt az 5,4 milliárd dolláros ún. adósság-részvény cserét, amelyet júliusban már elfogadott elvben a UPC amerikai anyavállalata, a UnitedGlobalCom (UGC) és a kötvénytulajdonosok bizottsága.

Az átszervezés hátterében John Malone, az amerikai médiamogul áll, ő irányítja azt a Liberty csoportot, amelynek kezében van a UGC 76%-a.

"Figyelembe véve az időzítést és feltéve azt, hogy a UPC szeptember közepe vagy vége felé benyújtja a csődkérvényt, a cég még az év vége előtt kikerülhet a bíróságról" -- mondta egy ipari megfigyelő.

A cég egyúttal azt is közölte, hogy az átszervezési folyamat az első negyedévben fog véget érni, bár a menetrend némileg csúszhat.

A UPC tegnap jelentette be második negyedéves eredményeit, amelyek némi javulást mutattak az előző időszakokhoz képest. A második negyedéves korrigált EBITDA (adózás, amortizáció, részvényalapú díjazás, átszervezés és tőkeveszteség előtti nyereség) 67 millió euróra emelkedett, szemben az előző év hasonló időszakában elért 54 millió eurós veszteséggel és az idei első negyedévben elért 55 millió eurós nyereséggel. A cég negyedéves forgalma 36%-kal 359 millió euróra nőtt.

A hírek szerint a cégnek más likviditási forrása is van arra az esetre, ha további csúszás fordulna elő. A vállalat korábban úgy nyilatkozott, hogy áprilistól finanszírozási nehézségei lesznek.

A legrosszabb esetben a UPC eladhatná egyes eszközeit, amelyek nem kulcsfontosságúak a kábelhálózat működtetése szempontjából (beleértve a kisebbségi részesedéseket is). A UGC és a UPC kötvénytulajdonosai támogatják ezt, mivel alapvető érdekük, hogy az átszervezés sikeres legyen.

A UPC bankjai 3,3 milliárd dollárt kölcsönöztek a cégnek. A bankok szeptember 12-ig hosszabbították meg az adósságszolgálati követelményekről való lemondást, ez egybeesik a csődkérvény benyújtásának várható időpontjával.

A hírek szerint az adósságátütemezési tárgyalások középpontjában olyan kérdések állnak, mint a UGC 100 millió dolláros részvénybefektetésének feltételei és az igazgatótanácsi helyek elosztása. Állítólag azonban nincs szó vezetőváltoztatásról a UPC-nél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.