Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 14. 17:43

Az ingyenes fájlcserélő hálózatok még 2007-ig virágzanak

[CNET] A Morpheushoz vagy Kazaa-hoz hasonló fájlcserélő hálózatok népszerűsége töretlenül növekszik és várhatóan 2005-ben éri el a csúcsot -- áll a Yankee Group ma nyilvánosságra hozott jelentésében.

[CNET] A Morpheushoz vagy Kazaa-hoz hasonló fájlcserélő hálózatok népszerűsége töretlenül növekszik és várhatóan 2005-ben éri el a csúcsot -- áll a Yankee Group ma nyilvánosságra hozott jelentésében.

A felmérés szerint 2005-ben 7,44 milliárd audiofájlt cserélnek ki a felhasználók, szemben a tavalyi 5,16 milliárddal. Azonban 2005 után az ingyenes fájlcserélő hálózatok népszerűsége csökkenni fog, 2006-ra 6,33 milliárd fájl cseréjét várja a Yankee Group.

Ha a piackutató cég jóslata igaznak bizonyul, az kellemetlen hír lehet a zeneipar számára, amely tűzzel-vassal harcol az ingyenes fájlcserélő szolgáltatások ellen. A zenekiadók ezen felül saját internetes zeneszolgáltatásokat is indítottak, egyelőre kevés sikerrel és még kevesebb előfizetővel.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) szerint 2000-ben és 2001-ben az internes fájlcserélő hálózatok 5 százaléknyi bevételtől fosztották meg a zeneipart. Bár a forgalom csökkenése számos más oknak is betudható, a Yankee Group elemzése is megerősíti, hogy a fájlcserélő hálózatok hatása jelentős.

Egy másik jelentésben a Forrester Research munkatársai leírták, hogy a zenekiadóknak sokkal egyszerűbbé kell tenni a dalok elérését, másolását, lejátszását és a fizetést, ha az interneten keresztül szeretnék árulni őket. A Forrester szerint a fizetős zeneszolgáltatások fellendülése 2005-ben kezdődik majd, a becslések szerint 2007-re a zenekiadók bevételének 17 százaléka már internetes értékesítésből fog származni.

Mark Goodman, a Yankee Group elemzője elmondta, hogy még valóban évekre van szükség az előfizetéses zeneszolgáltatások fellendüléséhez, ugyanis a kiadóknak működőképes üzleti modellt kell kialakítaniuk. Goodman szerint 2003 végére ez meg is fog történni, azonban az internetezőket meg kel győzni, hogy az ingyenes fájlcserérlő hálózatok helyett használják inkább a legális, ám fizetős internetes zeneszolgáltatásokat. Goodman szerint ez a folyamat éveket vehet igénybe.

A Yankee Group elemzője szerint az internetes zeneszolgáltatások 2006 előtt aligha jelentenek veszélyt az ingyenes fájlcserélő hálózatok népszerűségére. Goodman szerint a zeneipar válaszút előtt áll: vagy továbbra is hagyja, hogy a bevételek kivándoroljanak a zsebéből, vagy internetes értékesítésbe kezd. Nem véletlen, hogy a zenekiadók bevételei 1999-ben érték el a 14,6 milliárd dolláros csúcspontot, és az internetes fájcserélő hálózatok beindulásával csökkenni kezdett.

"Végül a kiadóknak meg kell osztani az ellenőrzést a fogyasztókkal" -- mondta Goodman. "Ez a filozófiai változás nem lesz gyors, sem pedig könnyű. De a fogyasztók sem alkalmazkodnak majd gyorsan a fizetős szolgáltatások kötöttségeihez."

A Yankee Group előrejelzése szerint 2002 végéig 900 ezren fizetnek elő valamely internetes zeneszolgáltatásra és az üzemeltetők 21,7 millió dolláros bevételhez jutnak. Azonban ha a zeneipar működőképes üzleti modellt dolgoz ki, 2007-re az előfizetők száma 65,6 millióra növekedhez, a bevételek pedig elérhetik az 5,8 milliárd dollárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról