:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 14. 16:02

Csökkent a Hynix vesztesége a második negyedévben

A koreai Hynix Semiconductor bejelentette, hogy a második negyedévben a vesztesége 418 milliárd won (351 millió dollár) volt, ugyanis a memóriachipek eladási ára a gyártási költségek alá csökkent.

A koreai Hynix Semiconductor bejelentette, hogy a második negyedévben a vesztesége 418 milliárd won (351 millió dollár) volt, ugyanis a memóriachipek eladási ára a gyártási költségek alá csökkent.

A világ harmadik legnagyobb DRAM-gyártójaként jegyzett cége több mint egy év után az első negyedévben végre nyereségesen tudott működni, azonban a második negyedévben a vállalat ismét veszteséges volt. A cég forgalma 35 százalékkal 778 milliárd wonra csökkent.

A Hynix második negyedéves üzemi vesztesége 199 milliárd won volt, amely lényegesen kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában elért 266 milliárd won. Az első félévben a cég nettó vesztesége 414 milliárd wont tett ki, a forgalom 1,6 billió won volt, szemben a tavalyi első félévben elért 2,9 billió wonnal. Az első féléves üzemi veszteség 81 milliárd won volt, míg egy évvel korábban 197 milliárd won.

Elemzők szerint a cég igazgatótanácsa végzetes hibát követett el, amikor elutasította az amerikai Micron Technology több mint 3 milliárd dolláros vételi ajánlatát, ugyanis a Hynix képtelen megfelelő forrásokat találni a fennmaradáshoz és a fejlesztésekhez.

"A Hynix nem fektetett elég pénzt új üzemekbe és kutatás-fejlesztésbe, hogy növelje a fejlett memóriachipek gyártási volumenét, így a Samsung és más versenytársai megelőzték" -- mondta, Simon Woo, a Hyundai Securities elemzője. "A vállalat vesztesége csökkenhet a harmadik negyedévben, de midenképp nehéz időszak vár a Hynixre."

A vállalat közleménye szerint a veszteség oka a "továbbra is gyenge gazdasági növekedés, valamint a raktárkészlet leértékelődése". A Hynix az első félévben 332 millió wonos egyszeri költséget volt kénytelen elkönyvelni, ugyanis a raktárában levő memóriachipek értéke meredeken csökkent.

A koreai cég adósságállománya meghaladja az 5 milliárd dollárt. A hitelezők jelenleg a Deutsche Bank tanulmányára várnak, annak alapján döntik el, feldarabolják és eladják-e a céget, vagy tovább finanszírozzák a működését. Mint ismeretes, június elején a Hynix hitelezői átvették a vállalat irányítását: a hitelező bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre, ezzel a csődközeli helyzetbe jutott vállalat 80 százaléka került a kezükbe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.