:

Szerző: roberto

2002. augusztus 14. 14:29

LinuxWorld: a VA Software és az IBM fontos megállapodást kötött

[VA Software, CNET, LinuxToday] A VA Systems és az IBM a LinuxWorld expón

[VA Software, CNET, LinuxToday] A VA Systems és az IBM a LinuxWorld expón megállapodást jelentett be, amelynek lényege, hogy a VA által forgalmazott SouceForge kollaboratív szoftverfejlesztői platform következő generációjának közös lesz a marketingje és eladása, valamint a SourceForge Enterprise Edition új nemzedéke teljesen támogatni fogja az IBM DB2 adatbáziskezelő rendszert.

A szabad szoftverek világában eddig is sokan néztek ferde szemmel a VA Software-re, a cég tavaly állt le linuxos szervereinek gyártásával, és így fő bevételi forrása a SourceForge szoftver, illetve az Open Source Development Network (OSDN), olyan neves site-okkal, mint például a Slashdot.com vagy a SourceForge szoftver legnagyobb méretű alkalmazása, a linuxos projektek tízezreinek otthont adó SourceForge.net lett.

A SourceForge.net alapjául szolgáló szoftver valaha teljesen szabad szoftver volt, 2001 augusztusától azonban már nem csak szabad szoftverek működnek a háttérben (ezzel párhuzamosan megindult a rendszer kereskedelmi változatának forgalmazása is), és bizonyos részek forráskódját a VA Software nem is szeretné nyilvánosságra hozni. Mindez komoly etikai kérdések elé állította a szabad szoftverekkel dolgozó fejlesztőket, és arra sarkallta őket, hogy elgondolkodjanak a SourceForge használatának szükségességén. Az egyik lehetséges alternatíva egyébként a szintén SourceForge-os alapokról indult GNU Savannah.

A VA és az IBM mostani megállapodása ismét rávilágított a fenti dilemmára, hiszen most tulajdonképpen azt vállalta a VA, hogy IBM infrastruktúrára -- DB2 adatbáziskezelő rendszer, WebSphere alkalmazásszerver -- helyezi át a teljes SourceForge platformot, amelyek már teljesen zárt kódú, védjegyzett rendszerek.

Tegnap egyébként az OSDN külön sajtóközleményben jelezte, hogy a SourceForge.net január közepére már kizárólag IBM DB2 adatbáziskezelő rendszert fog használni. A CNET információi szerint a VA Software több adatbáziskezelő rendszert is tesztelt, köztük a MySQL és a PostgreSQL szoftvereket is, de végül az IBM DB2-re esett a választásuk. A SourceForge.net-nek jelenleg 460000 felhasználója van és a site körülbelül 45000 projektnek ad otthont.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.