Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 14. 16:16

Oracle-Dell szoftvermegállapodás

[CNET] A Dell bejelentette, hogy ügyfelei részére kínálni fogja az Oracle alkalmazáskiszolgáló szoftverét. Az Oracle abban bízik, hogy a Dellel kötött új megállapodás révén növekedni fognak a cég e-business szoftvereladásai.

[CNET] A Dell bejelentette, hogy ügyfelei részére kínálni fogja az Oracle alkalmazáskiszolgáló szoftverét. Az Oracle abban bízik, hogy a Dellel kötött új megállapodás révén növekedni fognak a cég e-business szoftvereladásai.

A szakértők szerint a Dell segíteni fog az Oracle-nek abban, hogy további eredményeket érjen el az évente 1 milliárd dolláros alkalmazásszerver-piacon, amely olyan kulcsfontosságú szoftvereket takar, amelyek az e-üzleti infrastruktúra alapvető építőelemei.

A Gartner piackutató cég szerint az Oracle jelenleg harmadik helyen áll a csomagolt alkalmazáskiszolgálók piacán 12%-kal, a piacvezető az IBM, a második helyen pedig a BEA Systems áll.

"A kihívást az jelenti az Oracle számára, hogy az alkalmazáskiszolgáló szoftverét új ügyfeleknek tudja eladni, ebben segíthet az Oracle-Dell együttműködés" -- mondta Shawn Willett, a Current Analysis elemzője.

Az Oracle azért igyekszik fokozott hangsúlyt fektetni az alkalmazásszerver-piacra, hogy kiegészítse a zászlóshajónak számító adatbáziskezelő szoftverek eladásait. Az Oracle különféle extra funkciókat épít be alkalmazáskiszolgáló szoftverébe, például egy olyan portálszoftvert, amelynek révén a vállalatok Web-portálokat hozhatnak létre alkalmazottaik, ügyfeleik és üzleti partnereik számára.

Az új megállapodás kiszélesíti az Oracle meglévő kapcsolatát a Dellel. Júniusban a Dell hitelesítette a PowerEdge szervereket az Oracle 9i adatbázisszoftverének második változata és a Red Hat Linux Advanced Server futtatására.

A júniusban bejelentett együttműködés lényege az, hogy a három cég új linuxos fürtözési (clustering) technológiát fejleszt ki, ami lehetővé teszi a vállalatok számára igen nagy méretű adatbázisok több szerveren történő futtatását. E megoldás révén a szerverek megosztják a munkát és átveszik egymástól a feladatokat, ha az egyik kiszolgáló meghibásodik.

Az új megállapodás révén a Dell ügyfelei immár a Delltől is megvásárolhatják az Oracle 9i alkalmazáskiszolgáló szoftverét, közölte John Magee, az Oracle 9i alkalmazásszerver termékmarketing alelnöke. A Dell együttműködés lehetővé teszi azt, hogy az Oracle immár közepes méretű vállalatoknak is értékesítsen. Ez utóbbi egy gyorsan növekvő és ígéretes piac, amelyet az adatbázisgyártó óriáscég megcélzott már egy ideje. Az Oracle szoftverei döntő többségét hagyományosan nagyvállalatoknak értékesítette.

"Ezáltal a 9i alkalmazáskiszolgáló szoftver bekerül a közepes méretű vállalatok piacára, amelyet a Dell céloz meg" -- mondta Magee.

A Dellnek van egy érvényben lévő megállapodása az IBM-mel is: a Dell a Nagy Kék WebSphere alkalmazáskiszolgálóját és DB2 adatbázisszoftverét szintén árusítja.

"Az Oracle-Dell alkalmazáskiszolgáló együttműködés hátterében az áll, hogy a Dell ügyfelei jelezték, hogy szeretnének Oracle termékeket vásárolni" -- közölte Bruce Anderson, a Dell szóvivője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról