:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 12. 15:43

A Linux eladásai tavaly visszaestek a Windowséhoz képest

[ZDNet] Az IDC piackutató vállalat szerint a Linux-forgalom valamelyest visszaesett a Windowshoz képest 2001-ben, de a következő években további növekedés várható, mivel a különböző Linux-disztribútorok új bevételi forrásokat fognak teremteni.

[ZDNet] Az IDC piackutató vállalat szerint a Linux-forgalom valamelyest visszaesett a Windowshoz képest 2001-ben, de a következő években további növekedés várható, mivel a különböző Linux-disztribútorok új bevételi forrásokat fognak teremteni.

Az IDC felmérései azt mutatják, hogy a Linux-eladások 2001-ben közel 5%-kal 80 millió dollárra csökkentek, de a várakozások szerint 280 millió dollárra fognak emelkedni 2006-ban. Ugyanakkor a Windows-forgalom 11%-kal több mint 10 milliárd dollárra nőtt tavaly, közölte Al Gillen, az IDC elemzője.

"Forgalom szempontjából a Linux a Windows-piac 0,5%-át teszi ki évente, ez a redmondi óriás Windows-forgalmának két napos bevételeit jelenti" -- mondta Gillen.

Az IDC a 2006-os 280 millió dolláros forgalomelőrejelzést arra alapozza, hogy a Red Hat, a SuSE és a többi Linux disztribútor erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy több pénzhez jussanak a Linuxból, részben azáltal, hogy megnehezítik a felhasználók számára az ingyenes szoftverhez jutást.

Például a Red Hat nem kínál ingyenes CD-letöltési lehetőséget a csúcskategóriájú Red Hat Advanced Server termékéhez, így mások nem tudnak egyszerűen installációs CD-ket készíteni. Bár a szoftvert több számítógépre is lehet installálni (a Windows-zal szemben), a Red Hat szerverenként számít fel díjat a Red Hat Network online szolgáltatásokra történő előfizetésért.

Bár a Linuxhoz kicsit jobban értők továbbra is ingyen össze tudják állítani a szükséges Linux összetevőket és létrehozni azokat a csomagokat, amelyeket a vállalatok árulnak, az ügyfelek az esetek többségében ódzkodnak attól, hogy ilyen jellegű szoftvereket használjanak.

A dot-com őrület idejében a Linux volt az egyik felkapott trend, amely felkeltette a befektetők figyelmét. A Red Hat volt az első Linux vállalat, amelyet bevezettek a tőzsdére, részben ennek eredményeként a cég megőrizte vezető helyét a Linux piacon.

Az IDC szerint a Red Hat tette ki az összes Linux forgalom közel háromnegyedét 2001-ben. A második helyen a német SuSE végzett, a többi szereplők piaci részesedése (jelentősen) kevesebb mint 5%. "A Linuxot továbbra is főként szerverekben használják, a legtöbb forgalom is erről a piacról származik." -- mondta Gillen.

Az IDC nem tette közzé az értékesített Linux változatok mennyiségét, mindössze annyit közölt, hogy a szám 2001-ben nagyjából változatlan maradt 2000-hez képest. Gillen azonban annyit elárult, hogy az asztali PC-kben és munkaállomásokban felhasznált Linux-változatok eladási számai közel 50%-kal nőttek 2000-hez viszonyítva, különösen Ázsiában és Latin-Amerikában.

A Linux-mozgalom egy másik szövetségese és támogatója az Intel, amely a Linuxot használja arra, hogy segítse a Pentium, Xeon és Itanium processzorcsaládok elterjedését a szerverek világában. Gillen megerősítette, hogy a Linuxot az esetek túlnyomó többségében Intel processzoros számítógépeken használják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.