:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 12. 07:49

A Palm kedden kikerül a Standard & Poor's 500 indexből

[Bloomberg] A Palm részvényárfolyama pénteken 16 centtel (19,51%-kal) 66 centre esett vissza. Az utóbbi három hónapban közel 80%-ot zuhant a világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártójának részvényárfolyama. A befektetők az utóbbi hetekben részben azért is válnak meg Palm-részvényeiktől, mert a cég hamarosan kikerül a Standard & Poors 500 indexből.

[Bloomberg] A Palm részvényárfolyama pénteken 16 centtel (19,51%-kal) 66 centre esett vissza. Az utóbbi három hónapban közel 80%-ot zuhant a világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártójának részvényárfolyama. A befektetők az utóbbi hetekben részben azért is válnak meg Palm-részvényeiktől, mert a cég hamarosan kikerül a Standard & Poor's 500 indexből.

Pénteken 74,5 millió Palm-részvény cserélt gazdát, ez ötször annyi mint az utóbbi három hónap napi átlaga. Az utóbbi két hétben a cég értéke kevesebb, mint felére esett vissza, és most első ízben fordult elő az, hogy 1 dollár alá esik a részvényárfolyam.

A cég 476 millió veszteséget halmozott fel az elmúlt hat negyedévben, míg a forgalom kevesebb, mint felére esett vissza a 2000 novemberében zárult negyedévhez képest, amikor 522,19 millió dollárt tettek ki a vállalat eladásai. Az elemzők szerint a Palm kevésbé volt innovatív, mint a rivális Handspring vagy Samsung, amelyek mobiltelefon-PDA eszközöket dobtak piacra.

"Egyértelmű az, hogy a fogyasztók innovatív termékeket szeretnének" -- mondta Richard Piotrowski, a SWS Securities egyik elemzője. "A Palm lényegében ugyanazt a terméket adja el újabb és újabb formában, némi változtatásokkal."

A Palm részvényárfolyama szinte folyamatosan esik azóta, hogy 2000 márciusában bevezették a céget a tőzsdére, akkor 165 dollár volt az árfolyam, a cég értéke pedig 53 milliárd dollár: több mint kétszerese a General Motors (a világ legnagyobb autógyártója) jelenlegi piaci értékének. A Palm jelenlegi piaci értéke mindössze 382,3 millió dollár.

"A Palm egyike volt annak a sok-sok cégnek, amelyeket a csúcsra repített a dot-com korszak. Ezzel együtt mégis úgy vélem, hogy a Palm egy valódi vállalat. Egyelőre túl korai lenne leírni őket" -- mondta Paul Coster, a J.P. Morgan Securities elemzője.

A Palm két héttel ezelőtt jelentette be, hogy részvényösszevonásra (reverse split) kéri fel részvényeseit. Ez azt jelenti, hogy több (ez esetben 10-20) részvényt cserélnek be egy új részvényre, ezáltal csökken a forgalomban levő részvények száma, növelve ez utóbbiak értékét. Az ügylet természetesen nem érinti a cég piaci értékét. A vállalatok általában akkor használják a részvényösszevonást, amikor az árfolyam 1 dollár alá esik, ez utóbbi elkerülése ugyanis a Nasdaq részvénypiacon való részvétel (hosszú távú) feltétele.

A Standard & Poor's múlt szerdán, a tőzsdei zárás után jelentette be, hogy eltávolítja a céget a Standard & Poor's 500 indexből, mivel az akkori részvényárfolyam mellett a cég az index ötödik legkisebb résztvevője volt. Csütörtökön és pénteken a részvényárfolyam 33%-kal csökkent, így a vállalat immár a harmadik legkisebb szereplője a Standard & Poor's 500 indexnek.

A Palmot kedden, a tőzsdei nap zárása után távolítják el a Standard & Poor's 500 indexből. Az S&P 500 indexből kivett cégek részvényárfolyama rendszerint csökken, mivel az indexhez igazodni kívánó, összesen mintegy 800 milliárd dolláros alapokat kezelő menedzserek megszabadulnak a részvényektől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.