:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 12. 09:10

Ollila szerint a Nokia el fogja érni éves pénzügyi célkitűzéseit

Jorma Ollila
Jorma Ollila
Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója befektetőknek elmondta, hogy az egyre korosodó mobiltelefonok lecserélésének kényszere ellensúlyozni fogja az amerikai és európai gazdaságok bármilyen gyengülését, így a Nokia el fogja tudni érni egész éves pénzügyi célkitűzéseit.

A finn óriásvállalat első embere egy befektetői konferencián amerikai pénzügyi menedzsereknek elmondta, hogy a Nokia második féléves forgalmát jelentősen fogják javítani az olyan új mobiltelefon-funkciók, mint a képek küldése, a színes kijelzők és az internetre felkészített hálózatok, még akkor is, ha a legnagyobb gazdaságok továbbra is gyenge teljesítményt mutatnak.

"Igen konzervatív előrejelzést tettünk az amerikai és az európai gazdaság alakulását illetően" -- nyugtatta meg Ollila a befektetőket a Piper Jaffray Technology & Telecommunication konferencián.

"A Nokia malmára hajtja a vizet, hogy egyre több felhasználó cseréli le kiöregedett mobiltelefonját, amelyet egyebek között 2000-ben, az ipar legjobban sikerült évében vásároltak" -- közölte Ollila. "A 2000. év különösen erős növekedési időszak volt. Azok a mobiltelefonok hamarosan 2,5 évesek lesznek, és számításaink szerint beindul a természetes lecserélési ciklus, ami ellensúlyozni fogja a potenciális negatív tényezőket".

Európa vezető technológiai cége júliusban 3-10%-ra csökkentette második féléves forgalomnövekedési célkitűzését, korábban max. 10%-os volt a növekedési célkitűzés. Ollila megerősítette ezt a módosított célkitűzést, a cég egész éves várható nyeresége részvényenként 77-81 cent, nem számítva a MobilCom német mobiltelefon-szolgáltatóval kapcsolatos befektetés miatt tervezett költségeket.

A Nokia júliusban közölte, hogy a költségcsökkentések nyomán második negyedéves profitja 46 százalékkal emelkedett. A cég második negyedéves nyeresége 862 millió euró, azaz részvényenként 18 cent volt, szemben az előző év második negyedévében elért 589 millió euróval, vagyis részvényenként 12 centtel.

A vállalat üzemi eredménye 43 százalékkal 1,2 milliárd euróra növekedett. A mobiltelefonok értékesítéséből származó üzemi bevétel 27 százalékkal 1,15 milliárd euróra nőtt, a részleg forgalma 5,4 milliárd euró volt, az üzemi haszonrés 16,9 százalékról 21,3 százalékra emelkedett.

Ollila azt is megerősítette, hogy a Nokia csökkentette a mobiltelefon-eladásokról szóló előrejelzését, a cég immár arra számít, hogy idén csak 400 millió mobiltelefont adnak el világszerte, szemben a korábbi 420 milliós várakozással. Tavaly körülbelül 380 millió darabra volt tehető a piac forgalma. A cég az év végéig 40%-os mobilpiaci részesedést kíván elérni. A Nokia részesedése jelenleg 35-36 százalékra tehető.

A vállalat 30 új mobiltelefon-modellt dob piacra ebben az évben, melyek közel fele már alkalmas lesz multimédiás üzenetek (MMS) küldésére is, míg 2003-ban a cég termékeinek több mint fele színes kijelzővel kerül forgalomba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.