Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 12. 08:03

Tajvan ambiciózus TFT-LCD- és félvezetőgyártási terveket szövöget

[AsiaBizTech] Tajvan azt a célt tűzte ki maga elé, hogy öt éven belül a világ első számú TFT-LCD-gyártójává és a világ harmadik félvezetőgyártójává lép elő, mi több a világ első tíz félvezetőgyártója közül három lesz tajvani vállalat.

[AsiaBizTech] Tajvan azt a célt tűzte ki maga elé, hogy öt éven belül a világ első számú TFT-LCD-gyártójává és a világ harmadik félvezetőgyártójává lép elő, mi több a világ első tíz félvezetőgyártója közül három lesz tajvani vállalat.

Ezeket a célkitűzéseket H. Y. Lin alelnök jelentette be nemrég egy olyan iroda megnyitása alkalmából, amelyet e célok megvalósításának elősegítésére alapítottak. Lin megjegyezte, hogy a tajvani TFT-LCD-, illetve félvezetőgyártók a tervek szerint 2006-ban összesen 85,85 milliárd dolláros forgalmat fognak elérni.

Tajvan célja az, hogy 2006-ig a szigetországban legyenek a világ leghatékonyabb 300 mm-es szilíciumszelet-gyárai, valamint az ilyen gyárak legsűrűbb koncentrációja, ami azt eredményezné, hogy négy év múlva a félvezetőipar termelésének értéke elérné a 47,36 milliárd dollárt, szemben a 2001-es 15,6 milliárd dollárral.

A tajvani gazdasági minisztérium becslése szerint a helyi félvezetőgyártók további hat 300 mm-es gyárat fognak felépíteni öt éven belül a már meglévő három gyáron kívül.

Ami a TFT-LCD-termelést illeti, Tajvan már tavaly a világ harmadik legnagyobb gyártója volt 26,1%-os piaci részesedéssel -- míg az első helyen Dél-Korea állt 40,5%-kal, a másodikon Japán 33,1%-kal. A tajvani gazdasági minisztérium becslései szerint a szigetország részaránya 36% lesz ez év végére, ami már elegendő lesz a második hely megszerzéséhez és Dél-Korea megközelítéséhez. A minisztérium azt várja, hogy a tajvani TFT-LCD-ipar termelésének értéke 38,48 milliárd dollárra nő, szemben a tavalyi 4,09 milliárd dollárral.

A megnyitó ünnepségen Lin azt is elmondta, hogy az irodának meg kell szerveznie egy olyan részleget, amelynek segítéségével tovább növelhető a tajvani félvezetőgyártó berendezések részesedése a jelenlegi mindössze 5%-ról, ami jelentősen alacsonyabb, mint a dél-koreai 14%-os arány. Lin azt is kiemelte, hogy ennek az aránynak a növelése javíthatja a tajvani félvezetőipar versenyképességét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról