:

Szerző: Ady Krisztián

2002. augusztus 12. 09:28

Gyárilag szabályozott olvasási sebesség a robbanó CD-k ellen

Robbanó CD-k a CD-meghajtóban? Többen olvashattunk már -- akár fórumunkban is -- ilyen rémtörténeteket felrobbant CD-lemezekről, tönkrement meghajtókról, apró szilánkokról. A történetek, úgy tűnik, nem találtak süket fülekre, sőt maguk a gyártók is elismerik, hogy a 48x-os olvasáshoz szükséges fordulatszám bizonyos esetekben, sérült lemezeknél komoly veszélyeket hordozhat magában.

Robbanó CD-k a CD-meghajtóban? Többen olvashattunk már -- akár fórumunkban is -- ilyen "rémtörténeteket" felrobbant CD-lemezekről, tönkrement meghajtókról, apró szilánkokról. A történetek, úgy tűnik, nem találtak süket fülekre, sőt maguk a gyártók is elismerik, hogy a 48x-os olvasáshoz szükséges fordulatszám bizonyos esetekben, sérült lemezeknél komoly veszélyeket hordozhat magában.


Robbanásveszély!

Nemcsak a meghajtót, de saját egészségünket is veszélyeztethetjük, ugyanis nem egyszer előfordult, hogy a robbanást követően a meghajtó eleje is lerepült, sőt néha magától kiadta a tálcát a drive, széles körben szétszórva a lemez darabjait.

A robbanás elkerülése érdekében egyes gyártók, elsőként a Plextor és a Pioneer limitálja új meghajtói/CD-írói olvasási sebességét. A 48x-os olvasásra képes meghajtók alapesetben csak 40x-es sebességet produkálnak, melyet a felhasználó saját felelősségére felülbírálhat a tálcakiadó gomb 3 másodpecig történő nyomásával. Ekkor a meghajtó (ha lehetséges) 48x-os olvasási sebességre gyorsul.

Sajnos más gyártók egyelőre nem követik a két éllovast, még annyit sem tesznek meg, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a gyengébb állapotú lemezek nagy fordulatszámmal történő kezelésének problémájára. Pedig a 40x-es olvasási sebesség is bőven elegendő lehet, ráadásul kedvezően befolyásolja az író/olvasó élettartamát, nem szólva a kibocsátott zajról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.