Szerző: Ady Krisztián

2002. augusztus 12. 09:28

Gyárilag szabályozott olvasási sebesség a robbanó CD-k ellen

Robbanó CD-k a CD-meghajtóban? Többen olvashattunk már -- akár fórumunkban is -- ilyen rémtörténeteket felrobbant CD-lemezekről, tönkrement meghajtókról, apró szilánkokról. A történetek, úgy tűnik, nem találtak süket fülekre, sőt maguk a gyártók is elismerik, hogy a 48x-os olvasáshoz szükséges fordulatszám bizonyos esetekben, sérült lemezeknél komoly veszélyeket hordozhat magában.

Robbanó CD-k a CD-meghajtóban? Többen olvashattunk már -- akár fórumunkban is -- ilyen "rémtörténeteket" felrobbant CD-lemezekről, tönkrement meghajtókról, apró szilánkokról. A történetek, úgy tűnik, nem találtak süket fülekre, sőt maguk a gyártók is elismerik, hogy a 48x-os olvasáshoz szükséges fordulatszám bizonyos esetekben, sérült lemezeknél komoly veszélyeket hordozhat magában.


Robbanásveszély!

Nemcsak a meghajtót, de saját egészségünket is veszélyeztethetjük, ugyanis nem egyszer előfordult, hogy a robbanást követően a meghajtó eleje is lerepült, sőt néha magától kiadta a tálcát a drive, széles körben szétszórva a lemez darabjait.

A robbanás elkerülése érdekében egyes gyártók, elsőként a Plextor és a Pioneer limitálja új meghajtói/CD-írói olvasási sebességét. A 48x-os olvasásra képes meghajtók alapesetben csak 40x-es sebességet produkálnak, melyet a felhasználó saját felelősségére felülbírálhat a tálcakiadó gomb 3 másodpecig történő nyomásával. Ekkor a meghajtó (ha lehetséges) 48x-os olvasási sebességre gyorsul.

Sajnos más gyártók egyelőre nem követik a két éllovast, még annyit sem tesznek meg, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a gyengébb állapotú lemezek nagy fordulatszámmal történő kezelésének problémájára. Pedig a 40x-es olvasási sebesség is bőven elegendő lehet, ráadásul kedvezően befolyásolja az író/olvasó élettartamát, nem szólva a kibocsátott zajról.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.