:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 8. 17:51

Ismét számítógéppel sakkozik Garri Kaszparov

Garri Kaszparov
Garri Kaszparov
[CNET] A világhírű sakkozó Garri Kaszparov öt évvel azután, hogy vereséget szenvedett az IBM Deep Blue szuperszámítógépétől, októberben ismét gépi ellenféllel száll szembe.

Az október 1-13. között Jeruzsálemban zajló mérkőzéssorozaton az azerbajdzsáni születésű sakkozó ellenfele a Deep Junior nevű sakkprogram lesz, amelyet két Tel Aviv-i programozó, Amir Ban és Shay Bushinsky írt. A Deep Junior jelenleg a sakkprogramok világbajnoka, a címet júliusban Maastrichtban hódította el a szoftver, amely emberi ellenfél ellen két éve nem vesztett egy meccset sem.

A jeruzsálemi mérkőzéssorozat összesen hat partiból áll majd, a győztes 300 ezer dollárt vihet haza, a vesztesnek járó vigaszdíj pedig 200 ezer dollár. Döntetlen esetén a felek egyenlő arányban osztoznak az 500 ezer dolláros díjon. Kaszparov a mérkőzés eredményétől függetlenül 500 ezer dollár tiszteletdíjat kap.

A világhírű sakknagymester először 1996-ban mérkőzőtt meg az IBM Deep Blue számítógépével és le is győzte azt, azonban az 1997-ben rendezett visszavágón már az IBM szuperszámítógépe diadalmaskodott. A mérkőzést világszerte milliók kísérték figyelemmel és Kaszparov veresége sokáig beszédtéma volt.

"Ezen a történelmi jelentéségű meccsen próbára tétetik a mesterséges intelligencia: a világ legjobb sakkozója, Garri Kaszparov és a világbajnok sakkprogram, Deep Junior csatája nagyon szorosnak ígérkezik" -- mondta David Levy, az International Computer Games Association (ICGA) elnöke.

A Deep Junior sakkprogram egyébként kereskedelmi forgalomban is kapható, mégpedig kevesebb, mint 100 dollárért. A szoftver egy processzoron futó változata 1994-ben jelent meg, hosszú fejlesztési munka után 2000-ben aztán kiadták a program többprocesszoros változatát is, amely 2001 augusztusában egyből megnyerte a világbajnokságot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.