Szerző: roberto

2002. augusztus 8. 14:00

Megjelent a Linuxvilág augusztusi száma

A magazin augusztusban is érdekes írásokkal

Linuxvilág magazinA magazin augusztusban is érdekes írásokkal lepi meg olvasóit, az elmúlt hónap programújdonságai és hírei után a SourceForge babérjaira törő Savannah projektkezelő rendszerről olvashatunk (Linux Journal), a következő lapon pedig Komáromi Zoltán interjúja következik a linuxos világ legnépszerűbb programjának, az MPlayernek a magyar fejlesztőivel, Gereöffy Árpáddal, Ponekker Zoltánnal és Bérczi Gáborral.

Gibizer Tibor a Debian Potato GNU/Linux 486-os laptopon c. írásában izgalmas kalandra invitálja a perverzióra hajlamos olvasókat, a Vezérfonal rovatban pedig a számítógépes animációk és trükkök szerelmesei pillanthatnak az Industrial Light & Magic kulisszái mögé, többek közt az is kiderül, hogy a legújabb Star Wars-epizód számos részlete már linuxos számítógépeken készült, és a cég munkatársai roppant elégedettek az új rendszerrel (Linux Journal). A többképernyős Linux-rendszerek c. cikk részletes recepttel szolgál többképernyős grafikus rendszerek tíz perc alatt történő üzembehelyezéséhez (Linux Journal).

A Csomagkezelés Debian alatt cikkben a lap főszerkesztője (Szy György) a curses-alapú aptitude apt-frontend használatába vezeti be a dpkg és az apt-get parancssori opcióiból kiábrándult debianosokat, míg Garzó Anrás hat oldalon, két remek cikkben (Indíts! és Operációs rendszerek -- 2. rész) a LILO beállításáról, illetve a operációs rendszerek által felügyelt folyamatokról, és azok ütemezéséről értekezik. A szkriptnyelvek szerelmesei Python-tudásukat frissíthetik fel a Tartsunk lépést a Pythonnal: a 2.2-es változat (Linux Journal) című írásból, míg a Clipper-programok Linux alatt (2. rész) a Clip nevű, lehetőségekben gazdag fejlesztői környezetben való eligazodáshoz nyújt újabb támpontokat.

Augusztustól a laphoz csupán egy CD-melléklet tartozik, a mostanira hálózati programok (dillo-0.6.6, mozilla-1.1a, galeon-1.2.5, skipstone-0.8.3, gftp-2.0.12, Downloader for X 2.0.2), néhány játék (köztük a Tux Racer 1.1 demója), egy harminc napig működő RAV vírusirtó és egyéb linuxos programok fértek fel. Újdonság a Windows könyvtár, amelyben a most az OpenOffice 1.0 irodai csomag és az Opera 6.04 webböngésző win32-es magyar változata, valamint a Cygwin környezet telepítője is megtalálható. A hónap legfurább kifejezése cím ezúttal a leképezőtelep főnevet illeti, ami minden valószínűség szerint az angol renderfarm helyett áll (32. oldal).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról