Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 8. 12:56

Kép az ATI Fire GL X1 professzionális grafikus gyorsítókártyájáról

Az ATI nemrégiben mutatta ba professzionális felhasználóknak szánt Fire GL X1 videokártyáját, amelyet munkaállomásokba ajánl. A bejelentéskor csak a kártya dobozát tudtuk megmutatni, most végre itt van maga a termék képe is.

HIRDETÉS

Az ATI nemrégiben mutatta ba professzionális felhasználóknak szánt Fire GL X1 videokártyáját, amelyet munkaállomásokba ajánl. A bejelentéskor csak a kártya dobozát tudtuk megmutatni, most végre itt van maga a termék képe is.

A Fire GL X1 alapvető jellemzői a következők:

 • 0,15 mikronos csíkszélességű grafikus chip
 • 110+ millió tranzisztor
 • 8 renderelő futószalag
 • 16 textúra megjelenítése egyetlen lépésben
 • 4 programozható vect4 vertex shader egység
 • 256 bites DDR memóriabusz
 • maximálisan 256 Mbyte memória támogatása, minimum 300 MHz-es memóriasebesség (minimálisan 19,2Gbyte/sec sávszélesség)
 • AGP8X felület
 • teljes DirectX 9 pixel és vertex shader-támogatás
 • teljes OpenGL 2.0 támogatás
 • 165 MHz-es integrált TMDS transmitter

"A FireGL X1 igazi áttörés a munkaállomások piacán" -- mondta Rick Bergman, az ATI marketingért felelős részlegének alelnöke. "Forradalmi architektúrája, valamint nyers ereje révén az egyetlen választás a 3D grafikusok, fejlesztők és tervezőmérnökök számára, akik eddig sosem látott sebességgel szeretnének dolgozni."

Mint ismeretes, az ATI még tavaly tavasszal vásárolta meg a SONICblue pofesszionális grafikus megoldásokkal foglalkozó, FGL Graphics nevű részlegét, amelyért összesen mintegy 10 millió dollárt fizetett. Az akvizíció nyomán az ATi tulajdonába került az FGL Graphics 35 alkalmazottja, a Fire GL név használatának joga és számos, a legnagyobb számítógépgyártókkal, köztük a Compaqkal, IBM-mel, Dellel, Fujitsuval és Siemensszel kötött megállapodás is.

A FireGL X1 kártya meghajtóprogramjait optimalizáltáok olyan professzionális grafikus alkalmazásokhoz, mint az Aliaswavefront Maya, Discreet 3ds max, Side Effects Software Houdini és a Softimage XSI.

A Fire GL X1 alapjául szolgáló ATI radeon 9700 videochip részletes ismertetése itt olvasható.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 01:54

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.