Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 7. 11:02

Hamarosan piacra kerül a második generációs VIA Eden

A VIA heteken belül elkészül a második generációs Eden alaplapok első mintapéldányaival és ha minden igaz, szeptemberben már a kereskedelemben is feltűnnek a termékek.

HIRDETÉS

A VIA heteken belül elkészül a második generációs Eden alaplapok első mintapéldányaival és ha minden igaz, szeptemberben már a kereskedelemben is feltűnnek a termékek.

Az új Eden továbbra is Mini-ITX formátumú, azonban elődjéhez képest számos változatatást eszközöltek rajta a tervezők. Az első és legfontosabb talán az új chipkészlet, amely a VIA Apollo CL266 northbridgeből és a VT8235 southbridgeből áll.

A VIA Apollo CLE266 integrált videovezérlőt tartalmaz, amely hardveres MPEG2-dekódolás, "video scaling", "motion compensation" és "alpha blending" támogatással rendelkezik, ezen felül egy 8x AGP felületű, 128 bites 2D/3D kontrollert tartalmaz, amely a vállalat szerint megfelelő teljesítményt nyújt multimédiás alkalmazások és játékok futtatására.

Az Apollo CLE266 -- nomen est omen -- DDR266 SDRAM memóriát támogat, amelynek az elméleti maximális sávszélessége 2,1 GByte/sec. A beépített videovezérlő nemcsak VGA-monitorokat, hanem folyadékkristályos kijelzőket és tv-ket is képes meghajtani, két videobemenettel rendelkezik és "kép a képben" funkciót is támogat.

A CLE266 northbridge chipjét 266 MByte/sec maximális sávszélességet biztosító 4x V-Link busz köti össze a VT8235 southbridge chippel, amely hat USB2.0-eszközt kezel, ATA/133 és 10/100 Ethernet vezérlővel rendelkezik és térhangzást biztosító hatcsatornás AC'97 audiovezérlővel is ellátták.

Az Eden II a chipkészleten kívül további újdonságként tartalmaz Floppy-vezérlőt, Wake-On-Ring és Wake-On-LAN támogatást és opcionálisan FireWire vezérlővel is szerelhető. További vonzerőt jelenthet, hogy az alaplapon teljesen szabványos csatlakozók kaptak helyet, így semmi akadálya a számítógépházon található további USB csatlakozók vagy infravörös port használatának.

Az első generációs Edenről szóló cikkünk itt olvasható.

Szólj hozzá a fórumban!

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 18:51

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.