:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 6. 16:24

Japánban tovább folytatódik a PC-forgalom csökkenése

[AsiaBizTech] Japánban a PC-eladások volumene májusban 10,8%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

[AsiaBizTech] Japánban a PC-eladások volumene májusban 10,8%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Túl azon, hogy a személyi fogyasztás továbbra is csökken, a vállalati vevők is hezitálnak az újabb PC-modellek megvásárlásával kapcsolatban, ez azt eredményezte, hogy (amint arról már beszámoltunk) immár 14. hónapja csökken a PC-forgalom (az előző év hasonló időszakához képest) a felkelő nap országában.

Az NEC például július 25-én közzétette, hogy az első pénzügyi negyedévben forgalma különösen gyenge volt a vállalati ügyfelek körében, 10%-kal 720 ezer PC-re csökkent a forgalom volumene az előző negyedévhez képest. Már egy év eltelt azóta, hogy a vállalati PC-ügyfelek kereslete elkezdett csökkenni tavaly nyáron.

A külföldi PC-gyártók (többek között a Dell és az IBM) bejelentették, hogy csökkentik kiskereskedelmi áraikat -- a japán gyártók (mint például a Sony, a NEC és a Fujitsu) követték ezt a trendet és csökkentették egyes modelljeinek kiskereskedelmi árát.

Júniusban a fogyasztói PC-piac erőteljesen visszaesett, pedig a PC-gyártók rendszerint ebben a hónapban szezonális csúcsot szoktak elérni. A gyártók arra számítanak, hogy a forgalom fel fog lendülni a fogyasztói piacon. A gond csak az, hogy az idei nyári modellek nem elegendőek vonzóak.

Ezenkívül számos egyéni vásárló inkább a tavaszi modelleket vette meg, még mielőtt a gyártók bemutatták a drágább nyári modelleket. A szakértők szerint ezért nem reális az a várakozás, hogy a nyári forgalmi csúcs után alkalmazott árengedmények jelentősen meglendítik a piacot.

Az elemzők úgy vélik, hogy a nyári modellek nem igazán vonzóak, dacára annak, hogy például a leggyorsabb asztali modellekben immár 2,5 GHz-es processzorok találhatók. Ami a notebookokat illeti, májusban a laptopok több mint felében 1 GHz-es vagy annál gyorsabb processzor ketyegett, csak az olcsóbb, A4-es méretű notebookokban volt 1 GHz-nél lassúbb processzor.

Az asztali PC-k esetében a Celeron és Duron processzorokkal felszerelt modellek aránya emelkedett, a téli és a tavaszi modellekhez képest -- ez egyértelműen arra utal, hogy a vevők az olcsóbb modelleket részesítik előnyben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.