:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 6. 16:05

Intel processzorokat és Windows operációs rendszert fognak használni a Cornell Egyetem legújabb szuperszámítógépeiben

A Cornell Egyetem fejlett számítástechnikai kutatóközpontja hétfőn bejelentette, hogy 60 millió dollárt kap azon új szuperszámítógépek fejlesztésére, amelyekben Dell, Intel és Microsoft technológiákat fognak felhasználni.

A Cornell Egyetem fejlett számítástechnikai kutatóközpontja hétfőn bejelentette, hogy 60 millió dollárt kap azon új szuperszámítógépek fejlesztésére, amelyekben Dell, Intel és Microsoft technológiákat fognak felhasználni.

A Cornell Theory Center közzétette, hogy az új megállapodás révén különböző vállalatoktól fog forrásokat kapni arra, hogy megkétszerezze a központ szuperszámítógépes fürtözött (cluster) rendszerét, amely már jelenleg is a három cég szervereit, processzorait és szoftvereit használja. További cél az is, hogy olcsóbb szuperszámítógépes rendszereket fejlesszenek ki.

A nagy teljesítményű számítástechnika manapság már messze nem korlátozódik az olyan óriási számítógépeket készítő vállalatokra mint a Cray, az IBM vagy az NEC -- ma már mindennaposan elérhető összetevőkből is lehet építeni óriási fürtöket, amelyek megosztják a számítási kapacitást és a terhelést.

Thomas Coleman, a Cornell Theory Center igazgatója elmondta, hogy a megállapodás egyben jelentős nyilatkozat, amely támogatja az ipari komponensek felhasználásával készülő szuperszámítógépekben rejlő potenciált. Coleman szerint sok előnyt jelent a standard technológiák felhasználása: a költségcsökkentés akár 5-10-szeres is lehet a fejlett fürtözési eljárások révén.

A Dell, az Intel és a Microsoft olyan óriásvállalatok, amelyek főként a PC-kre építenek, azonban most mindhárom cég új növekedési források után kutat, mivel a PC-ipar növekedési üteme lassul.

"Azt szeretnénk, ha a Windows rendszereket kínálnánk a legszélsőségesebb felhasználásoknál és azok között mindenütt" -- mondta Cliff Reeves, a Microsoft Windows Server Product Management részleg alelnöke.

A Cornell fürtözött számítógépes rendszerei a Microsoft Windows operációs rendszer vállalati felhasználókra és rendszerekre kihegyezett változatát használják.

Az idén a Cray megállapodott a Dellel azzal kapcsolatban, hogy a cég a PC-gyártó számítógépeit fogja értékesíteni ügyfeleinek. A Dell szállítja a hardvereket, a Cray nyújtja a szuperszámítógépes know-how-t.

Az Intel közölte, hogy a Xeon és az Itanium processzorok egyaránt ideálisak szuperszámítógépes feladatokhoz és csúcskategóriájú vállalati szerverekben történő felhasználásokhoz.

Coleman elmondta, hogy a csúcskategóriájú számítógéprendszert az egyetem kutatói fogják használni, ez egyben segíteni fog a fürtözött számítógépek vállalati felhasználásának felgyorsításában is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.