:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 6. 13:31

A Canon nem fog nyomtatókat szállítani a Dellnek

A világ harmadik legnagyobb tintasugaras nyomtatókat gyártó cége, a japán Canon bejelentette, hogy anem fog nyomtatókat szállítani a Dellnek, amennyiben az amerikai PC-gyártó be szeretne lépni a nyomtatópiacra.

A világ harmadik legnagyobb tintasugaras nyomtatókat gyártó cége, a japán Canon bejelentette, hogy anem fog nyomtatókat szállítani a Dellnek, amennyiben az amerikai PC-gyártó be szeretne lépni a nyomtatópiacra.

"Tudomásunkra jutott, hogy a Dell szerződéses gyártópartnert keres tintasugaras nyomtatók előállítására" -- mondta a Canon elnöke, Fujio Mitarai. "Azonban biztos, hogy ez nem a Canon lesz."

A Canon nem titkolja, hogy 2005-re az első helyet szeretné megszerezni a tintasugaras nyomtatók piacán, azonban Mitarai szerint a Dell üzleti modellje nem illik a vállalat elképzeléseibe. "Túl alacsonyak az áraik. Nem fogunk low-end kategóriás nyomtatókat gyártani" -- mondta a Canon elnöke.

Amint az ismert, a Dell jelenleg is forgalmaz nyomtatókat számítógép-konfigurációi mellé, ám ezek kivétel nélkül más gyártók, így a Hewlett-Packard, a Lexmark, az Epson vagy a Canon termékei. Közismert ugyanakkor, hogy e piacon a legnagyobb bevételt nem maguknak a nyomtatóknak az értékesítéséből lehet realizálni, hanem a hozzájuk tartozó kiegészítő alkatrészek, tonerek és tintapatronok eladásából.

Egy elemzőcég még májusban szellőztette meg azokat az értesüléseket, melyek szerint a világ második legnagyobb PC-gyártójaként jegyzett Dell erősen gondolkodik a jövedelmező nyomtatópiacra történő belépésen.

A hír felröppenése után elemzők találgatni kezdtek, vajon pontosan miként képzeli el a cég a nyomtatópiaci belépőt. Egyelőre természetesen nem tudni, hogy a Dell milyen konstrukcióban gondolkodik, hiszen számos stratégia képzelhető el. Ezek közé tartozik egy nyomtatógyártó cég felvásárlása, Dell márkanév alatt értékesített nyomtatók gyártásának kihelyezése, vagy a vezető gyártókkal kötött részesedési megállapodás is. A Dell esetleges partnerei között felmerült a Xerox, a Lexmark és a Canon neve is.

További izgalmas spekulációra adhat okot, hogy noha a Dell a világ leghatékonyabb PC-gyártója, amelynek az elhúzódó iparági visszaesés ellenére is sikerült piaci pozícióját erősíteni és nyereséget realizálnia, a cég egyben a legkonzervatívabb és legmegfontoltabb szereplő is a piacon. A Dell ugyanis sosem lépett be új piacokra mindaddig, amíg a piacot szabályozó szabványok és a vásárlási szokások nem váltak átláthatóvá.

A Dell eddig még nem kommentálta a nyomtatópiaci megjelenésről szóló pletykákat, amelyek már hetek óta keringenek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.