Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 5. 16:47

Egyre növekszik a Pocket PC népszerűsége: a második negyedévben forgalom alapján a HP volt a legnagyobb PDA-gyártó

A Microsoft Pocket PC operációs rendszerére épülő kéziszámítógépek tovább növelték népszerűségüket a második negyedév során, miközben a tenyérgépek globális piaca 3,7 százalékkal csökkent.

A Microsoft Pocket PC operációs rendszerére épülő kéziszámítógépek tovább növelték népszerűségüket a második negyedév során, miközben a tenyérgépek globális piaca 3,7 százalékkal csökkent.

A Gartner Dataquest ma közzétett jelentése szerint a második negyedévben világszerte 2,7 millió kéziszámítógépet adtak el, vagyis 3,7 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi második negyedévben. A leszállított készülékek 50 százaléka Palm OS, 28 százaléka Microsoft Pocket PC, 22 százaléka pedig más operációs rendszerre épült. A Pocket PC-alapú készülékek piaci részesedése 2,6 százalékponttal növekedett.

A legnagyobb kéziszámítógép-gyártónak járó megtiszteltetés továbbra is a Palmot illeti, a vállalat 30 százalékos piaci részesedése közel kétszer akkora, mint a 16 százalékot birtokló Hewlett-Packardé. Azonban a második negyedév során elsősorban a kisebb gyártók -- köztük elsősorban a Sony és a Toshiba -- léptek előre nagyobbat a képzeletbeli ranglétrán.

A Sony 277 ezer kéziszámítógépet adott el a második negyedévben, amely 348 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A japán gyártó 10,6 százalékos piaci részesedése a harmadik helyre volt elég. A piaci újonc Toshiba a tárgyidőszakban majdnem 106 ezer tenyérgépet szállított le és 3,9 százalékos piaci részesedésével az ötödik helyet szerezte meg. Az eladott gépek számát tekintve a Handspring végzett a negyedik helyen, a cég által leszállított 212 ezer Visor készülék 7,8 százalékos piaci részesedést jelentett.

Ami a bevételeket illeti, a Hewlett-Packard 220,1 millió dollár értékben adott el kéziszámítógépeket, így 24,4 százalékos részesedést szerezve az első helyet szerezte meg. A Palm forgalom alapján csak a második helyet érte el, a cég 217 milliós bevétele 24,1 százalékos részesedést jelentett. A harmadik helyezett Sony (9,7%) forgalma 87,4 millió dollárt tett ki, a drágább Pocket PC készülékeket értékesítő Toshiba (4,9%, 43,9 millió dollár) pedig megelőzte a Handspringet (4,5%, 40,3 millió dollár).

Forgalom tekintetében a piac összesen 902 millió dollárt tett ki, amely 1,5 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról