:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 6. 00:13

Az elemzők szerint a Hynix hitelezőinek fel kellene darabolni és el kellene adni a céget

[Bloomberg] A Korea Exchange Bank és más hitelezők, melyek eddig 5 milliárd dollárt fektettek a Hynix Semiconductorba, most várhatóan azt a tanácsot a fogják kapni, hogy darabolják fel a világ harmadik legnagyobb memóriachip-gyártóját. Az elemzők szerint ezt a tanácsot meg kéne fogadniuk a hitelezőknek.

A Deutsche Bank AG e héten fog benyújtani egy jelentést, amelyben arra tesznek javaslatokat, hogy milyen lépéseket kell tenniük a hitelezőknek ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénzhez jussanak. A bankok, amelyek júniusban vették meg a Hynix többségi részesedését egy adósság-részvény csere keretében, ezután fognak arról dönteni, hogy mit tegyenek a cég eszközeivel.

A Samsung Electronics, a Micron Technology és más riválisok vélhetően nyernének a Hynix feldarabolásával, mivel e lépés eredményeként várhatóan csökkenne a memóriachip-ipar kapacitása. A PC-kben használatos DRAM chipek forgalma kétharmaddal esett vissza tavaly, mivel a gyárak túlságosan sok chipet készítettek és az árak a költségek alá csökkentek.

"A Hynix, mint DRAM-gyártó nem életképes vállalat, tekintettel az adóssága nagyságára, a várható kiadásokra és a technológiára" -- mondta Daniel Heyler, a Merrill Lynch ázsiai félvezetőkutatási vezetője. "Minél hamarabb racionalizálódik az ipar, annál jobban jár mindenki".

Az iparág vezetője, a dél-koreai Samsung közölte, hogy 4,1 milliárd dollárt költ új gyárakra, berendezésekre és kutatás-fejlesztésre az idén. A Hynix ennek mindössze egytizedét költötte tavaly.

A hitelező bankok kijelentették, hogy nem hajlandók több pénzt kölcsönözni a Hynixnek. Az elemzők szerint a bankok legjobb lehetősége a veszteségek csökkentése.

"A bankokat nem fogja nagyon rosszul érinteni a cég feldarabolása, mivel már jó ideje fel vannak készülve arra, hogy le kell írniuk a Hynixszel kapcsolatos adósságokat" -- jelentette ki Sung Byung Soo, a Kyobo Securities egyik elemzője. "A hitelezők nagyon is tisztában vannak azzal, hogy nem hajlandók további pénzeket kölcsönözni a Hynixnek."

A Korea Exchange Bank és a többi hitelező a Hynixnek nyújtott hitelek 80%-ának megfelelő pénzt különítettek el június végén. A hitelezők közül többen úgy nyilatkoztak, hogy ez év végére 100%-ra emelik fel ezt az arányt.

Júliusban a dél-koreai pénzügy- és gazdasági miniszter azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy a Hynixet a legmagasabb ajánlattevőnek fogják eladni. A félvezetőgyártó összes fő hitelezője a dél-koreai kormányzat kezében, vagy annak irányítása alatt van.

Májusban a Hynix igazgatótanácsa -- 5 hónapos tárgyalásokat követően -- visszautasította az amerikai Micron 3 milliárd dolláros ajánlatát a cég legtöbb részlegével kapcsolatban. A felvásárlás révén a Micron az első számú memóriagyártóvá lépett volna előre.

"Sok potenciális vásárló érdeklődik a céggel kapcsolatban. Nincs értelme annak, hogy a Hynix megpróbáljon önállóan fennmaradni." -- mondta Heyler.

Ugyanakkor mások visszautasítják a globális memóriachip-termelés 14%-át adó cég leírását. "Egyelőre minden lehetőség nyitva áll" -- mondta Hwang Hak Joong, a Korea Exchange Bank általános igazgatója és hitelezési vezérigazgatója a múlt héten. "Lehetséges, hogy el kell adni a vállalat részeit vagy az egész céget, de az is lehetséges, hogy önállóan is életképes marad a Hynix."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.