:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. augusztus 5. 16:09

Jelentős lészámleépítés a Matávnál?

[FigyelőNet - HWSW] Jelentős -- mintegy 13 százalékos -- létszámleépítés várható jövőre a Matávnál -- értesült a Figyelőnet . A meg nem erősített hírek szerint a Matáv német tulajdonosa, a Deutsche Telekom takarékossági intézkedésének válhatnak áldozataivá a Matáv dolgozók.

[FigyelőNet - HWSW] Jelentős -- mintegy 13 százalékos -- létszámleépítés várható jövőre a Matávnál -- értesült a Figyelőnet. A meg nem erősített hírek szerint a Matáv német tulajdonosa, a Deutsche Telekom takarékossági intézkedésének válhatnak áldozataivá a Matáv dolgozók.

2001-ben már átélt a Matáv egy hasonló nagyságrendű karcsúsítást, akkor három etapban 16 százalékos (1700 fő elbocsátásával járó) létszámleépítésre került sor. A most nyilvánosságra került, 2003-ra tervzett leépítés híre azért érdekes, mert 2002 áprilisában az e-TIMES című lap már hírt adott a Matáv menedzsmentjének, a Matáv Csoportot érintő átszervezési tervéről ám akkor még a létszámleépítést, mint nem elsődleges célt említették. A Matáv sajtóosztályától kapott információ szerint a Matáv Csoport alkalmazottainak létszáma 16 600 fő, ebből csak a Matávnál 9300-an dolgoznak.

A létszámleépítés hírét a Matáv sajtóosztályán nem erősítették meg, ám azt elismerték, hogy a Matáv és a szakszervezet között érdekegyeztető tárgyalások folynak. Amíg ezek le nem zárulnak, a Matáv részéről sem hivatalos megerősítés, sem cáfolat nem fog érkezni ezügyben. A Matáv féléves eredményei augusztus 15-én várhatók, míg a Deutsche Telekom -- szintén a Figyelőnet információi szerint -- augusztus 21-én teszi közzé féléves eredményeit, s ekkor jelentik be a karékossági intézkedéseket.

A hír -- ha igaznak bizonyul -- az egyébként évről évre nyereséges hazai távközlési óriás korábbi bejelentéseinek a hátterére is rávilágít. Mint emlékezetes, a Mindenkinek és a 150 forintos kedvezményeket a Matáv azok veszteséges voltára hivatkozva szüntette meg, majd a kényszerhelyzetben lévő kormány állami támogatással működő átalánydíjas rendszert vezetett be, hogy az internetezők költségeit legalább némileg csökkentse.

Az átalánydíj és a díjstop veszteséges voltát a távközlési szakmán belül is sokan vitatták -- igaz, voltak akik jelezték, hogy valóban nem lehetetlen veszteséget kimutatni a kedvezmények kapcsán. Azonban a korábbi kedvezmények veszteségességét a Matávnak szándékában sem állt a nyilvánosság előtt adatokkal alátámasztani, a cég hallgatásba burkolózott. Ha igaznak bizonyul a létszámleépítésre vonatkozó hír, s az is, hogy emögött a Deutsche Telekom áll, úgy joggal merül fel a gyanú, hogy az évi hárommilliárd forintos kedvezmény támogatás Matávra eső részével a magyar állam éppúgy a Deutsche Telekom veszteségeit csökkenti, mint most a Matáv dolgozóinak létszámának csökkentésével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.