:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. augusztus 5. 12:04

Szélessávot támogatna a minisztérium

[HWSW, Korridor TV, Index] Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) első embere szombaton a Sziget Fesztiválon nyilatkozva adott képet a minisztérium internet-hozzáférés fejlesztésekkel kapcsolatos közeli terveiről.

[HWSW, Korridor TV, Index] Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) első embere szombaton a Sziget Fesztiválon nyilatkozva adott képet a minisztérium internet-hozzáférés fejlesztésekkel kapcsolatos közeli terveiről.

IHMA Szigeten található net.réten, a minisztérium sátrában már korábban is szó esett a kábeltelevíziós hálózatok internetezésre alkalmassá tételével kapcsolatos fejlesztés támogatásokról. Kovács Kálmán az Indexnek ezt megerősítette azzal, hogy a 15 és 40 órás államilag támogatott modemes hozzáférés csak azoknak jelent könnyebbséget, akik naponta nem sokkal több, mint egy órát töltenek a világhálón, ezért az ennél többet netezőknek a szélessávú kapcsolatok fejlesztésével szeretnének lehetőséget biztosítani hogy reális áron, időkorlát nélkül internetezhessenek. Ez részben az ADSL hozzáférési lehetőségek kiépítésének, részben a kábeltévés hálózatok visszirányúsításának és továbbépítésének támogatását jelentené.

Mint a miniszter elmondta, ma Magyarországon a kábeltévés hálózatokba bekötött hatszázezer lakás alig valamivel több, mint két százalékában van internet hozzáférés. A kábeltévés hálózatok fejlesztésének támogatásával a minisztérium azt szeretné elérni, hogy ez az arány legalább harminc százalékos legyen -- ez mintegy kétszázezer olyan háztartást jelentene, ahol szélessávon válik elérhetővé a világháló.

A minisztérium további terveiről szólva elhangzott, hogy szeptemberben olyan, három-négy éves programcsomagot hirdet meg az IHM, melynek révén hátrányos helyzetűek, mozgássérültek számára teremtenék meg a számítógéphez, illetve internethez jutás lehetőségét.

A közösségi internet-hozzáférési helyek növelésének szükségességéről is beszélt a miniszter. A minden településre telepíteni kívánt közösségi pontokat a helybéliek a tervek szerint ingyen, vagy csak jelképes hozzáférési díjért vehetnék igénybe. Ezeket a hozzáférési pontokat a miniszter olyan közmű jellegűnek nevezte, mint amilyenek a nyilvános telefonok, vagy a közkutak.

Pályázatok útján kíván hárommilliárd forintot juttatni az IHM és az Oktatási Minisztzérium a kollégiumok és az iskolák internet-hozzáférésének támogatására, valamint mintegy harmincezer tanár és közalkalmazott számítógéphez, internethez jutásának támogatására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.