Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 5. 09:46

Wall Street Journal: a National Semiconductor forgalomfigyelmeztetése arra utal, hogy a PC-kereslet igen gyenge volt júniusban

[Wall Street Journal] A National Semiconductor az elmúlt héten tett közzé forgalomfigyelmeztetést az első pénzügyi negyedévvel kapcsolatban, a cég egyértelműen arra hivatkozott, hogy júniusban igen gyengék voltak a PC-kkel kapcsolatos termékek megrendelései.

[Wall Street Journal] A National Semiconductor az elmúlt héten tett közzé forgalomfigyelmeztetést az első pénzügyi negyedévvel kapcsolatban, a cég egyértelműen arra hivatkozott, hogy júniusban igen gyengék voltak a PC-kkel kapcsolatos termékek megrendelései.

Ez a tény önmagában még nem lepte meg a Wall Street-et, mivel az utóbbi hetekben számos PC-félvezetőgyártó cég tett hasonló megjegyzéseket. Ami meglepte az elemzőket az a bejelentés időzítése volt, mivel a National Semiconductornak még egy hónapja van a pénzügyi negyedév lezárultáig.

"Számítottunk arra, hogy augusztusban csökkentenünk kell az előrejelzéseket," -- közölte Joseph Osha, a Merrill Lynch egyik elemzője pénteken. "De meglepetésként ért minket az, hogy a National úgy döntött, hogy egy hónappal a negyedév lezárulta előtt tesz közzé forgalomfigyelmeztetést."

Csütörtök késő délután a kaliforniai félvezetőgyártó közölte, hogy az első pénzügyi negyedévben az előző negyedévhez hasonló, 419,5 millió dolláros forgalomra számít. A cég korábban 6-8%-os növekedésre számított a negyedik pénzügyi negyedévhez képest. A First Call által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy a vállalat 441,4 millió dolláros forgalmat ér el a jelenlegi negyedévben.

A cég közölte, hogy júniusban a vártnál alacsonyabb volt a megrendelések általános aránya, főként a PC-kben és a kapcsolódó perifériákban használt termékeket illetően. A félvezetőgyártó azt is kiemelte, hogy üzleti zavarokat okozott a Hewlett-Packard-Compaq egyesülés.

A National Semiconductor megjegyzései a gyenge júniussal kapcsolatban egybeesnek más félvezetőgyártók kijelentéseivel: az Intel és az AMD is hasonló hírekkel szolgált korábban.

Scott Randall, a SoundView Technologies egyik elemzője szerint a National Semiconductor forgalomfigyelmeztetés korai időzítése arra utal, hogy "a június olyan rosszul sikerült, hogy a cég kész volt már most bedobni a törülközőt". Randall azt is megjegyezte, hogy a vállalat közölte: a megrendelési arányok júliusban javultak júniushoz képest.

A PC-chipgyártók általában azt tapasztalják, hogy a második félévben megnő a termékeik iránti kereslet az iskolakezdési és az ünnepi szezonnak köszönhetően. Az idén az iskolakezdési szezon kissé lassan indult be, egyrészt a gazdaság miatt, másrészt azért, mert nincsenek olyan új alkalmazások, amelyek hajtanák a keresletet.

Ezzel együtt számos ipari szakértő továbbra is bízik abban, hogy a PC-forgalom augusztusban és szeptember elején fel fog lendülni.

Bár Randall szerint túl korai megmondani azt, hogy az iskolakezdési szezon PC-kereslete valóban jól fog alakulni, azt azért hozzátette: még ha lesz is felerősödés, akkor is van elegendő készlet jelenleg ahhoz, hogy várhatóan az alkatrészgyártók nem húznak túl nagy hasznot ebből.

Ha augusztusban és szeptemberben nem nő meg jelentősen a kereslet, akkor a felesleges készletek akár az ünnepi szezonig is kitarthatnak, márpedig ez negatívan érintené az új megrendeléseket, s így ártana az eladásoknak és a nyereségeknek.

"Az egész ipar arra vár, hogy általános fellendülés lesz az iskolakezdési szezonban" -- közölte a Banc of America Securities egyik elemzője. "Ha ez nem következik be, akkor a nyereségeket egyértelmű veszély fenyegeti és az előrejelzések csökkentésének újabb hulláma indulhat el".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról