:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 5. 09:14

Júniusban jól alakult az amerikai kiskereskedelmi PC-forgalom

[CNET] Az amerikai kiskereskedelmi PC-piac jelentősen előrelépett júniusban: az áprilisi és májusi meredek visszaesés után a teljes kiskereskedelmi PC-forgalom volumene mindössze 1,1%-kal maradt el az előző év hasonló időszakához képest -- ugyanakkor a növekedés 24,2%-os volt májushoz képest, közölte az NPDTechworld piackutató vállalat.

[CNET] Az amerikai kiskereskedelmi PC-piac jelentősen előrelépett júniusban: az áprilisi és májusi meredek visszaesés után a teljes kiskereskedelmi PC-forgalom volumene mindössze 1,1%-kal maradt el az előző év hasonló időszakához képest -- ugyanakkor a növekedés 24,2%-os volt májushoz képest, közölte az NPDTechworld piackutató vállalat.

Közel két év óta a június volt a legerősebb forgalmú hónap az egy évvel korábbi eladásokkal összevetve, ennek oka egyrészt az volt, hogy a gyártók igen jelentős árkedvezményeket nyújtottak, másrészt nőtt a notebook-forgalom is, mivel továbbra is igen erős a kereslet a hordozható számítógépek iránt.

Az asztali PC-k forgalma 6,5%-kal maradt el a 2001 júniusi szinttől -- ez azonban jelentős javulás a korábbi hónapok átlagosan 20%-os csökkenésétől. Idén májushoz képest a növekedés 21,5% volt, ez valamivel magasabb érték, mint amire a szakértők számítottak.

A notebookok eladásai továbbra is erősek maradtak, e mögött többek között olyan tényezők álltak, mint a Pentium 4 processzorral felszerelt rendszerek megjelenése, valamint az egyre növekedő átlagos memóriaméret és a beépített CD-RW meghajtók elterjedtsége.

Júniusban a laptopok eladási volumene 13,3%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg májushoz viszonyítva 28,2% volt az emelkedés, közölte saját adataira hivatkozva az NPDTechworld.

Kérdés az, hogy vajon azt jelenti-e ez, hogy a kiskereskedelmi PC piac szembeszáll a gazdasági bizonytalanságokkal, az értéktőzsdék visszaesésével és a vállalati botrányok sorával? "Ez túl korai kijelentés lenne. De lehetséges, hogy elértük a mélypontot" -- mondta Steve Baker, az NPDTechworld egyik elemzője.

Összességében a trendek a helyes irányba mozdultak el, mondta Baker, bár azt is kiemelte, hogy a tavalyi évvel való összevetés azért is kedvező, mert 2001 júniusában már igen alacsony volt a PC-forgalom.

A notebook-forgalom volumene annak ellenére nőtt, hogy emelkedett a hordozható számítógépek ára: az átlagos eladási ár júniusban 1548 dollár volt, szemben az előző év hasonló időszakában jellemző 1499 dollárral -- ez év elejéhez képest ez 100 dolláros emelkedést jelentett.

Azonban a PC-gyártók potenciális 22-es csapdájával szembesülnek az árakat illetően. Az asztali PC-k forgalmának volumene emelkedik (és ezek még mindig a kiskereskedelmi piac többségét teszik ki), ugyanakkor a júniusi 801 dolláros átlagos eladási ár a legalacsonyabb volt az utóbbi hónapokban: tavaly júniusban ez 822 dollár, idén áprilisban 827 dollár, májusban 807 dollár volt.

Az év hátralévő részében azonban az asztali PC-k átlagárának további csökkentése meggátolhatja a forgalom és a nyereség növekedését, amely a magasabb volumenű eladásokból fakadhat. "A legfontosabb kérdés az árazás. Ha az túl alacsonyra megy, akkor a volumennövekedés előnyei (megnőtt forgalom és nyereség) semmibe vesznek" -- mondta Baker.

Az átlagos árcsökkentés mögött olyan nagyágyúk találhatók, mint a Hewlett-Packard, amely különféle árkedvezményekkel próbálja segíteni a vásárlókedvet és kiüríteni a készleteket.

A HP a Compaq Presario asztali PC-k készleteit a májusi 10 hetes forgalomról júniusban kevesebb mint 6 hetes forgalomra csökkentette. A HP Pavilion asztali PC-knél a cég több nappal kevesebb mint 6 hetes forgalomra csökkentette a készleteket. A szakértők szerint az ideális készletszint három hetes forgalomnak felel meg.

Jelenleg a HP uralja az amerikai kiskereskedelmi piacot: a cég részesedése az asztali PC szegmensben volumen alapján 61,7%, míg a notebook szegmensben 51,3%. Ugyanakkor a cég részesedése visszaesett némileg, ez pedig megnyitotta az utat az eMachines és a Sony számára az asztali PC-knél, valamint a Toshiba és a Sony számára a notebookoknál. A HP és a Compaq egyesített piaci részesedése 78%-nál tetőzött a kiskereskedelmi asztali PC-piacon januárban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.