:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 2. 13:23

Az Intel szerint Kína már az idén leelőzi Japánt, és a világ második legnagyobb PC-piacává lép elő

Christian Morales, az Intel ázsiai/csendes-óceáni régionális alelnöke szerint Kína már az idén leelőzi Japánt, és a világ második legnagyobb PC-piacává lép elő, egy évvel hamarabb, mint azt korábban várták a szakértők, e mögött jórészt az áll, hogy Ázsia legérettebb piacán továbbra is igen gyenge a PC-kereslet.

Christian Morales, az Intel ázsiai/csendes-óceáni régionális alelnöke szerint Kína már az idén leelőzi Japánt, és a világ második legnagyobb PC-piacává lép elő, egy évvel hamarabb, mint azt korábban várták a szakértők, e mögött jórészt az áll, hogy Ázsia legérettebb piacán továbbra is igen gyenge a PC-kereslet.

Annak ellenére, hogy a feljövő piacok jó hírt jelentenek, a félvezetőipar egészének kilátásai továbbra is gyengék maradnak. "A trend világszerte azonos: az érett piacok változatlanok vagy csökkennek, míg a feljövő piacok még mindig nőnek" -- mondta Morales. "A dolgok csak akkor fordulhatnak jobbra, ha a vállalatok nyeresége javul. Hogy mikor fog ez bekövetkezni? Jelen pillanatban csak spekulálni lehet ezzel kapcsolatban."

A múlt héten a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) tett közzé kiábrándító negyedéves eredményeket és arra figyelmeztetett, hogy a harmadik negyedév még nehezebb is lehet -- a hírre a Nasdaq jelentősen visszaesett. Az elmúlt két hétben a világ vezető félvezetőgyártói sorra jelentették be, hogy csökkentik tőkeberuházási keretüket, mivel több piacon enyhül a kereslet az elektronikai termékek iránt.

Az Intel 200 millió dollárral 5 milliárd dollárra csökkentette tőkeberuházási terveit és bejelentette, hogy 4 ezer főt bocsát el. Ezzel együtt a cég azt is közölte, hogy a költségmegtakarítási lépések nem érintik azt a tervet, hogy a vállalat bővíti félvezetőgyártási kapacitását.

Morales elmondta, hogy a cég folytatja befektetéseit a feljövő piacokon, de nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az elbocsátások érintik-e Ázsiát. "Stratégiánk változatlan a növekvő piacokon. Az érett piacokon lesz lemorzsolódás ( értsd: természetes létszámcsökkenés)".

Az Intel a második negyedévben 6,3 milliárd dolláros forgalmat ért el, ez 7%-os csökkenés az előző év hasonló időszakához képest, Japán részaránya 1%-kal 7%-ra csökkent, az Ázsia/Csendes-óceáni régió (Japán nélkül) részesedése forgalmon belül 36%-ról 38%-ra nőtt.

A cég forgalmának 70%-a az USA-n kívül realizálódik. A vállalat áprilisban nyitott meg egy 500 millió dolláros gyárat Kínában.

A PC-eladások átlépték a bűvös 1 milliárdos határt, közölte a Gartner Dataquest piackutató cég július elején. A Gartner szerint 2008-ig újabb 1 milliárd PC-t fognak eladni világszerte, a kereslet fő forrása Kína, Latin-Amerika és Kelet-Európa lesz.

A világ legnépesebb (1,27 milliárdos lakosságú) országa 2001-ben hagyta le az Egyesült Államokat és a világ legnagyobb mobiltelefon-piaca lett, a növekedés e téren azóta is töretlen. Kínában a gazdasági növekedés az utóbbi években minimum 7% volt, ennek eredményeként robbanásszerűen nőtt az elektronikai termékek iránti kereslet.

A nemzetközi webforgalom terén Kína lemaradása egyelőre jelentős az USA mögött. A kínai internetezők ezzel együtt már leelőzték Japánt, dacára annak, hogy Japánban magasabb a felhasználók száma, a kínaiak azonban aktívabb felhasználói az internetnek.

Júliusban az összes internetforgalom 6,63%-át adta Kína, közölte az amerikai WebSideStory. "Kína és más országok egyre jelentősebb szereplőkké lépnek elő a weben" -- mondta Geoff Johnston, a WebSideStory statisztikai szolgáltatásának alelnöke. Az USA részaránya az összes webforgalomban 42,65% volt júliusban, 2001 elején ez az arány elérte a 45,02%-ot.

A 127 milliós lakosságú Japán részaránya a globális webforgalomból 5,24% volt, ezt követte Nagy-Britannia és Kanada holtversenyben 3,9-3,9%-kal. Japán eredményében fontos szerepet játszik, hogy rohamosan terjed a mobiltelefonról történő internetfelhasználás, közölte Johnston.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.