Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. augusztus 2. 12:41

Internet díjcsomagok a telefonos kedvezményekhez

A hírhez kapcsolódó melléklet ez a táblázat!

A hírhez kapcsolódó melléklet ez a táblázat!

[HWSW] A Matáv és a helyi távközlési szolgáltatók új internetes kedvezményei alaposan átrendezték a szolgáltatók által kínált díjcsomagokat: a korábbi 414 helyett kínált 15, illetve 40 órányi átalánydíjas internetezés ismét felértékelte az időlimites díjcsomagokat. Ez még abban az esetben is igaz, ha az internetszolgáltatók korlátlan csomagjai csak 1-2 ezer forinttal kerülnek többe, mint a jócskán megkurtított -- ám a Matáv kedvezményeihez igazított -- hozzáférés-csomagok.

Az új távközlési kedvezmények három időszakot különböztetnek meg: az éjfél és a reggel 7 óra közöttit, mely időszakban az 51-es előhívójú számokra egy igen kedvezményes, percenként 50 filléres díj érvényes. Erre nem kell előfizetni, minden telefon-előfizetőnek jár, mint korábban a 150 forintos kedvezmény.

Hétköznapokon reggel hét órakor kezdődik a 6 forint 10 fillérrel sújtott csúcsidő. Hétvégén reggel 7-kor már az esti díjszabás lép életbe, melynek percdíja 3 forint 25 fillér.

Míg hétköznap délután 4-kor kezdődik a 3,25 forint percdíjú kedvezményes internetezési időszak, hétvégenként ebben az időben ez már javában tart. A mellékelt ábrán látható a kedvezményezett időszakok beosztása: az első színezett sor a hétköznapi, a második a hétvégi időszakokat jelöli.

00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
kedvezményes (0,5 Ft-os) percdíj 6,10 Ft-os percdíj 3,25-ös percdíj vagy átalány
kedvezményes (0,5 Ft-os) percdíj 3,25-ös percdíj vagy átalány

A távközlési szolgáltatók 15 és 40 órás kedvezményes díjcsomagjai csak a narancssárgával jelölt, éjfélig tartó időszakban használhatók. Éjfél után különösebben nem is érdekes, hiszen az ötven filléres percdíj már önmagában is igen kedvezményes (bár ha történetesen a hónap valamennyi hajnalát végiginternetezi valaki, a telefonköltség túllép a hatezer forinton, tehát ennek mértékletes használatát javasoljuk).

Arra kell figyelni, hogy az az időszak, amikor használhatjuk a 15 és 40 órás kedvezményeket, jóval nagyobb intervallumot fog át, mint maga az átalánydíjas csomag: összesen 312 óra áll rendelkezésre, hogy az államilag támogatott 15 vagy 40 órás fejadagot elszörföljük. Ha ezt elhasználtuk, marad a 3,25 forintos percdíjú szörfölés.

A fenti okfejtések csak a távközlési díjakra vonatkoznak. Amennyiben nem valamelyik ingyenes internetszolgáltatón keresztül csatlakozunk a hálóra, akkor elő kell fizetni valamelyik szolgáltatónál. Augusztusra az ISP-k többsége kialakította a maga új díjcsomagjait, melyek legalábbis részben passzentosak a távközlési kedvezményekkel (általában több kedvezményt adnak, mint a távközlési szolgáltatók). Ezeket foglaljuk össze az alábbi táblázatban:

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról