Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. augusztus 1. 11:20

Ingyennet mindenhol

A hírhez kapcsolódó melléklet ez a táblázat!

HIRDETÉS

A hírhez kapcsolódó melléklet ez a táblázat!

[HWSW] A távközlési és az internetszolgáltatók közti, a díjmegosztással kapcsolatos vita átmeneti lezárultával megszaporodtak az ingyenes internet-hozzáférés biztosító szolgáltatók. Sajnos azonban ez a lehetőség nem segít az átalakult Matáv-kedvezmények miatt hátrányos helyzetbe került felhasználókon. Az ingyenes hozzáférés jellemzően az internetezés szempontjából kevésbé népszerű korahajnali-nappali időszakban érhető el (kivéve a Freestart és a csak budapestieknek kínált Extranet szolgáltatását).

Az új, ingyenes szolgáltatások sajátossága, hogy azokat úgynevezett VISP-k (virtuális internetszolgáltatók) kínálják. A Freestart és a telnet kivételével tartalomszolgáltatói infrastruktúrával és tapasztalattal bíró cégek rukkoltak elő internetszolgáltatással, melyet voltaképpen profi ISP partnerük nyújt.

A képlet igen egyszerű: a szolgáltatók hálózati kapacitása a modemes internetezők felhasználói szokása miatt (ami pedig a távközlési kedvezmények időszakától függ) nappal kihasználatlan. Ebben az időszakban még ingyen is érdemes megnyitni a hálózatot, hiszen az esti-éjszakai csúcsrajáratásra méretezett infrastruktúrát szinte lehetetlen napközben leterhelni. A díjmegosztás révén pedig a szolgáltató némi bevételhez is jut, melyet a tartalomszolgáltatóval megoszthat.

Így anyagilag senki nem jár rosszul: az internetszolgáltató a kihasználatlan kapacitásának egy részét lekötheti és még a díjmegosztásból befolyó összegekkel is gazdagodhat, a tartalomszolgáltató pedig a szolgáltatás reklámozásához szükséges médiafelületet gyakorlatilag ingyen bocsátja az ISP rendelkezésre, s még szerény (percenként fél és öt fillér közti összeg) bevétele is származik a megállapodásból.

Nem véletlen, hogy az Enternet például a közelmúltban körlevélben bátorította a tévéket, rádiókat és az on-line lapokat arra, hogy kössenek velük partneri megállapodást az ingyenes internet-hozzáférés népszerűsítésére. Mivel a piac e szegmensében minden forint talált pénz, számítani lehet új ingyenes internetszolgáltatók megjelenésére is.

2002. augusztus elsején az alábbi ingyenes internetszolgáltatások vehetők igénybe Magyarországon:

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 00:52

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.