Szerző: Ady Krisztián

2002. július 31. 08:48

Hódít az USB 2.0

[Clubic.com] A nemrég lezajlott USB Implementors Forum rendezvényen elhangzottak szerint az USB 1.1-es generációja végleg eltűnik az újonnan fejlesztett eszközökről, alaplapokról, kiegészítőkről. Az alacsony, 12 Mbit/s (1.5 Mbyte/s) átviteli sebességet produkáló 1.1-es perifériát felváltó 2.0-ás port viszont lassan minden alaplapon és adatátvitelt kívánó eszközön alapfelszereltség lesz.

[Clubic.com] A nemrég lezajlott "USB Implementors Forum" rendezvényen elhangzottak szerint az USB 1.1-es generációja végleg eltűnik az újonnan fejlesztett eszközökről, alaplapokról, kiegészítőkről. Az alacsony, 12 Mbit/s (1.5 Mbyte/s) átviteli sebességet produkáló 1.1-es perifériát felváltó 2.0-ás port viszont lassan minden alaplapon és adatátvitelt kívánó eszközön alapfelszereltség lesz.

Az USB 2.0 480 Mbit/s, tehát körülbelül 60 MByte/s adatátviteli sebességre képes. Az "USB 2.0 Full Speed" névre keresztelt generáció egyértelmű és feltűnő logót is kapott, így a félreértéseket elkerülendő minden egyes USB 2.0 specifikációnak megfelelő eszközön ez a grafika lesz látható.

Az alaplapok USB 2.0-támogatása megoldott, hiszen szinte minden következő generációs chipkészletben jelen van a gyorsabb periféria támogatása. Az 1.1-es vezérlővel rendelkező alaplapokhoz PCI felületű bővítőkártya vásárolható. A kompatibilitással sem lehetnek gondok, hiszen az USB 2.0 visszafelé is kompatibilis, az 1.1-es perifériákat is kiszolgálja, ezért jelenleg használt kiegészítőinket sem kell lecserélnünk.

a címlapról